odszkodowanie po wypadku w pracy...
Założył gosik293, 22 czerwca 2009 · 449 wyświetleń
Rozumiem, że zlamanie nogi było następstwem wypadku przy pracy.
Po zakończeniu leczenia i rehabilitacji syn powinien napisać wniosek-pismo do pracodawcy o skierowanie do lekarza orzecznika ( np. takie: w Zaiązku z wypadkiem przy pracy, ktotremu uleglem w dniu....prosze o skierowanie do lekarza orzecznika ZUS w celu ustalenia % uszczerbku an zdrowiu.) Do wniosku-pisma należy dołączyć zaświadczenie o stanie zdrowia N9, które wypełnia lekarz prowadzący leczenie. Zaświadczenie jest ważne miesiąc od daty wystawienia.
Po otrzymaniu pisma pracodawca skompletuje potrzebne dokumenty i prześle do ZUS.
Z ZUS syn otrzyma wezwanie, gdzie i kiedy ma się stawić na badanie.
1) Co do zasady należy się jednorazowe odszkodowanie z ZUS o ile przyczyną wypadku nie było wyłącznie wina lub rażące niedbalstwo pracownika. Może być zaś współprzycznyna. Po zakończeniu leczenia i rehabiltacji należy złożyć wniosek do pracodawcy o skierowanie do lekarz orzecznika ZUS w celu ustalenia stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu oraz
zaświadczenie o stanie zdrowia- formularz N-9 wypełniony przez lekarza prowadzącego leczenie- oryginał, który jest ważny 30 dni od daty wystawienia. Na druku N-9 lekarz powinien zaznaczyć, że leczenie i rehabilitacja została zakończona. Od 1 kwietnia 2007 r. zgodnie z art. 12 ust. 1 ustawy z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych (tekst. jedn. Dz. U. z 2009 r. Nr 167, poz. 1322 ze zm.) jednorazowe odszkodowanie przysługuje w wysokości 20 % przeciętnegowynagrodzenia za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu, z zastrzeżeniem art. 55 ust. 1. Zgodnie z art. 21 ust. 1 i 2 przedmiotowej ustawy świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków, o których mowa w art. 3, było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują również ubezpieczonemu, który, będąc w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środków odurzających lub substancji psychotropowych, przyczynił się w znacznym stopniu do spowodowania wypadku. W myśl obwieszczenia Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dn. 23 lutego 2011 r. w sprawie wysokości kwot jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub choroby zawodowej (M.P. Nr 18, poz. 187) w okresie od dn. 1 kwietnia 2011 r. do dn. 31 marca 2012 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadków przy pracy lub chorób zawodowych wynoszą 645zł. Zgodnie z art. 8 ust. 2 przedmiotowej ustawy zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługuje od pierwszego dnia niezdolności do pracy spowodowanej wypadkiem przy pracy lub chorobą zawodową, z zastrzeżeniem ust. 3. W myśl art. 9 ust. 1 owej ustawy zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne z ubezpieczenia wypadkowego przysługują w wysokości 100 % podstawy wymiaru. Zgodnie z art. 10 przedmiotowej ustawy prawo do zasiłków i świadczenia rehabilitacyjnego z ubezpieczenia wypadkowego ustalają i świadczenie to oraz zasiłki wypłacają: 1) płatnicy składek, jeżeli są zobowiązani do ustalania prawa do zasiłków w razie choroby i macierzyństwa i ich wypłaty; 2) Zakład – w pozostałych przypadkach. Wobec tego zgodnie z art. 61 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (tekst. jedn. Dz. U. z 2010 r. Nr 77, poz. 512 ze zm.) prawo do zasiłków określonych w ustawie i ich wysokość ustalają oraz zasiłki te wypłacają: 1) płatnicy składek na ubezpieczenie chorobowe, którzy zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego powyżej 20 ubezpieczonych, z zastrzeżeniem pkt 2 lit. d (czyli osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; 2) Zakład Ubezpieczeń Społecznych: a) ubezpieczonym, których płatnicy składek zgłaszają do ubezpieczenia chorobowego nie więcej niż 20 ubezpieczonych; b) ubezpieczonym prowadzącym pozarolniczą działalność i osobom z nimi współpracującym; c) ubezpieczonym będącym duchownymi; d) osobom uprawnionym do zasiłków za okres po ustaniu ubezpieczenia; e) ubezpieczonym podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w Polsce z tytułu zatrudnienia u pracodawcy zagranicznego. Oczywiście chodzi tutaj jedynie o ustalenia prawo do zasiłku chorobowego i fizyczną wypłatę owego zasiłku, gdyż ostatecznie pracodawca zawsze rozlicza się z ZUS. Zasiłki chorobowe zawsze pokrywane są z funduszu ZUS.
Miałem miesiąc temu w pracy wypadek, doszło do niego na wskutek mojego błędu związku z tym mam kilka pytań odnośnie odszkodowań.
1. Czy mogę się ubiegać od pracodawcy o jakieś odszkodowanie jeśli wypadek był z mojej winy?
2. Na ile procent mogę liczyć jeżeli na wskutek wypadku miałem przeprowadzaną operację i usuniętą śledzionę?
3. Czy z zusu też należy mi się odszkodowanie?
mariohs napisał(a):
Miałem miesiąc temu w pracy wypadek, doszło do niego na wskutek mojego błędu związku z tym mam kilka pytań odnośnie odszkodowań.
1. Czy mogę się ubiegać od pracodawcy o jakieś odszkodowanie jeśli wypadek był z mojej winy?
2. Na ile procent mogę liczyć jeżeli na wskutek wypadku miałem przeprowadzaną operację i usuniętą śledzionę?
3. Czy z zusu też należy mi się odszkodowanie?