capo555 Posted October 12, 2011 Share Posted October 12, 2011 Witam, Na przelomie 2008 i 2009 roku uczestniczylem w kolizji. Sprawca przyznal sie do winy, spisal oswiadczenie, etc. W momencie, gdy zadzownilo do niego TU, stwierdzil, ze o tejze kolizji nic nie wie. W zwiazku z tym naprawa mojego auta wykonana zostala z mojego AC. Sprawe jednak zglosilem na policje, ktora to wystapila do sadu o ukaranie sprawcy. Polskie sady potrzebuja duzo czasu na wydanie wyroku, wiec wyrok zostal ogloszony bardzo pozno. Sprawca zostal uznany za winnego kolizji. W zwiazku z tym wystapilem do TU o zmiane kwalifikacji kolizji. Takowa zmiana zostala juz dokonana, obciazone zostalo jego OC, a ja odzyskalem znizki. Niestety od momentu wypadku i wyplaty odszkodowania do momentu wydania wyroku minelo duzo czasu. Miedzyczasie zdazylem juz dwa razy wykupic nowa polise OC/AC (u tegoz samego TU). Oczywistym jest, ze te polisy kupowalem bez znizek. Pytanie: Czy mozliwe jest odzyskanie pieniedzy nadplaconych podczas kupowania wspomnianych dwoch polis (miedzy wyplata odszkodowania a decyzja sadu) - pieniedzy, ktore zaplacilem dodatkowo w zwiazku z tym, iz tymczasowo moje znizki byly mniejsze ze wzgledu na taka a nie inna kwalifikacje szkody? Polisy kupowalem w Dodam, ze TU bylo PZU (zarowno moim, jak i sprawcy). Wciaz korzystam z uslug PZU. Dziekuje i pozdrawiam,Bartek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek1661348253 Posted October 12, 2011 Share Posted October 12, 2011 Wystąp na piśmie o zwrot każdej z potrąconych zniżek osobno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts