adamjkd_001 Posted November 26, 2013 Share Posted November 26, 2013 Witam , 28 października b.r zostałem potrącony na przejściu dla pieszych. Prawidłowo przechodziłem a kierowca rozpoczął manewr wyprzedzania i uderzył we mnie na przejściu.Policja po przesłuchaniu świadków i analizie miejsca wypadku wskazała wstępnie winę kierowcy , jednak z uwagi na powaznie obrażenia i pobyt w szpitalu (powyżej 7 dni) sprawa ma trafić do sądu. Mam kilka pytań , czy mogę zgłosić szkode do ubezpieczyciela (nie ma jeszcze wyroku który wskazuje winnego)?Ile czasu policja ma na przesłanie dokumentów do prokuratury ?Jak długo może ciągnąć się sprawa zanim zostanie wydany wyrok ?Czy jeżeli kierowca przyzna się do winy i dobrowolnie podda karze to sprawa zakończy się w prokuraturze i nie trafi do sądu ? Czy wtedy będę mógł zapoznać się z zeznaniami świadków i analizą policyjną z miejsca zdarzenia ? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamjkd_001 Posted November 27, 2013 Author Share Posted November 27, 2013 A czy na etapie postępowania przygotowawczego mam prawo wglądu do akt sprawy ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts