trampolina Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dzień Dobry! Około 10 lat temu leczyłam zęby u ortodonty ze względu na dużą wadę zgryzu (aparat stały). Po 1,5 roku aparat został zdjęty, zęby pięknie się wyprostowały.Ponad rok temu zęby zaczęły się wykrzywiać oraz zaczęły mi się osuwać(zanikać) dziąsła. Po wielu wizytach u różnych stomatologów, w sierpniu tego roku dowiedziałam się że mam poważną recesje dziąsęł którą leczy się poprzez przeszczepy. Aby dokładnie zorientować się co mi dolega, jak mogę to wyleczyć itd. postanowiłam udać się (po poleceniu przez stomatologa) do szczecina, gdzie znajduje się najlepsza w Polsce kadra lekarzy specjalistów periodontologów (zajmują się recesjami dziąsęł). Udałam się do prywatnej kliniki należącej do Pani Profesor wykładającej na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie. Po badaniach stwierdzono że konieczne będą 3 przeszczepy (kwota przybliżona 3tysiące) oraz konieczność założenia specjalistycznego aparatu stałego za 5 tysięcy(plus dodatkowe koszty podaczas noszenia aparatu). Dowiedziałam się że główną przyczyną recesji jest wcześniejsze nieprawidłowe leczenie ortodontyczne które doprowadziło do przeciążeń zebów, powrotnego wykrzywiania się a w efekcie recesji. Wielkim szokiem dla lekarzy okazało się iż Pani ortodontka po zdjęciu aparatu stałego nie założyła mi aparatu retencyjnego (taka powinna być procedura ; aparat ten chroni zęby przed ponownym wykrzywieniem się zębów). Również wielkim zdziwieniem było założenie aparatu stałego tylko na jeden łuk zębowy(powinno się zakładać zarówno na jeden jak i drugi łuk zębowy). To był główny zarzut w stosunku do Pani ortodontki.Mam w tej chwili 24 lata, jestem studentką także koszty leczenia są dla mnie ogromnym problemem. Chciałam się dowiedzieć czy jest jakaś szansa aby otrzymać odszkodowanie za nieprawidłowe leczenie ortodontyczne. Czy jest szansa aby załatwić to polubownie, bez konieczności zakładania sprawy w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pzo1973 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 mogę tylko polecić konkurencję gdyż moja firma tym się nie zajmuję. najlepsza jest kancelaria lex-assistance.plnie można znać się na wszystkim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi