Witam wszystkich. Jestem z Lubelskiego a dokładnie z okolic Lublina. Dzisiaj doszło do kolizji i samochód marki ford uderzył w moje piękne audi a4. Uszkodzone z zewnątrz zostały zderzak i klapa od bagażnika. To jest mój pierwszy wypadek a ja jeżdżę samochodem dopiero 2 lata, dlatego prośbę o poradę kieruje do innych doświadczonych kierowców. Do wypadku doszło dzisiaj o 20.30. Nikomu nic się nie stało, więc nie wzywałem policji. Spisaliśmy tylko oświadczenie, że to z jego winy doszło do kolizji. Kierowca, który spowodował wypadek jest ubezpieczony w alianzie. Według strony mam dwa sposoby na otrzymanie odszkodowania.
Wybór formy odszkodowania
Klient musi wybrać formę wypłaty odszkodowania. Są dwie możliwości:
Bezzgotówkowo - upoważnienie warsztatu do naprawy i odbioru odszkodowania
Kosztorysowo – klient otrzymuje odszkodowanie na swoje konto
Przy wyborze tej formy rozliczenia nie sprawdzamy, czy naprawa została dokonana i za ile.
Moje pytanie jest takie, który lepiej wybrać. Czy w bezzgotówkowych warsztatach nie odwalają fuszerki ? Tam mogło paść kilka rzeczy. Chciałbym aby wszystko było zrobione na tip top. Na pewno stop, coś z gazem(nie mogłem go wyłączyć a jak wyłączyłem to nadal nie wiem dlaczego pracowały zaworki od gazu) , w zderzaku również miałem czujniki parkowania. Co polecacie zrobić ? Macie jakieś sprawdzone warsztaty allianzowskie ? Miał ktoś z czymś takim do czynienia w woj. Lubelskim. ? Co do kosztorysu ? Czy za tą kasę da się spokojnie wszystko naprawić ? Nie zaniżają zbytnio ? Wszystko będzie ujętę? Bardzo proszę o pomoc i rady co robić w takiej sytuacji. Przepraszam, że pisze dosyć chaotycznie ale jeszcze jestem zdenerwowany całą sytuacją. Z góry wielkie dzięki za pomoc