bahtek83 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 witam, miałem wypadek 04.06.2013, jestem pracownikiem marketu budowlanego.W skutek urazu doznałem złamania dwóch palców i dostałem 4% uszczerbek na zdrowiu przez lekarza orzecznika w ZUSiePosiadam tez ubezpieczenie NW - składka wynosi 10zł.Moje pytanie czy ubezpieczenie kierowane jest do pracodawcy czy firmy z którą pracodawca ma podpisane ubezpieczenie?z rozmowy z kadrową wynikło iż mogę sie starać o odszkodowanie tylko i wyłącznie jak bym miał wykupiony wyższy pakiet medyczny... co mnie zastanawia fakt iz inny pracownik otrzymał odszkodowanie z tytułu NW, mając tak jak ja pakiet podstawowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomoc - prawnik Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Jeżeli posiadasz ubezpieczenie NNW - następstw nieszczęśliwych wypadków to należy się Tobie odszkodowanie. Ubezpieczenie medyczne to zupełnie inne ubezpieczenie - w skrócie możesz chodzić do lekarza. Moja pytanie jest inne jak doszło do wypadku co jest w protokole powypadkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahtek83 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 w pasku od pracodawcy napisane jest Ubezpieczenie NW - pytanie czy to cos innego niz NNW?Do wypadku doszło podczas przebudowy sklepu, pracuje w markecie budowlanym.Montowałem regał, trawers spadł mi na dłoń łamiąc 2 palce, z polecenia kierownika!Jak dokładnie było w protokole nie pamiętam... musze sprawdzić dokumentacjeMoje pytanie czy jest określony termin na egzekwowanie roszczeń z tytułu ubezpieczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomoc - prawnik Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 NW - to jest to samo co NNW (nieszczęsliwy wypadek) czyli ma Pan jakieś ubezpieczenie. Będzie Pan musiał w kadrach ustalić kto was ubezpiecza. Po 2 ważną kwestią jest czy uznano winę pracodawcy za zdarzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahtek83 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 z tego co pamiętam w protokole było zapisane iz pracownik nie przestrzegał (zaniedbał) zasad bhp, wykonując czynności na rzecz pracodawcy... ale dla pewności poszukam protokół i sie odezwę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bahtek83 Opublikowano 21 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 witam, nie mogłem wysłac wiadomosci na podany adres... Przyczyny wypadku technniczne - nie miały wpływu organizacyjne - pośrednio miały wpływ na zaistnienie zdarzenia. odejscie na chwile od stanowiska pracy drugiego pracownika ludzkie - nie zachowanie przez poszkodowanego szczególnej ostrożnosci podczas wykonywania recznych prac montażowych Bezposrednia przyczyna zaistnienia wypadku było uderzenie spadajacym elementem regału, co w sytuacji nie przedwidywania zagrozenia spowodowało uraz palców Nie stwierdzono przez pracodawce nieprzestrzegania przepisow prawa pracy i zasad bezpieczenstwa bhp Nie stwierdzono ze wylaczno przyczyna wypadku było naruszenie przez pracownika przepisow bhp... Dodam ze było to w 2012roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomoc - prawnik Opublikowano 21 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 Musi Pan się ubiegać o odszkodowanie z ubezpieczenia NW. Proszę podejść do kadr i poprosić o informację gdzie mają Państwo ubezpieczenie-przecież Pan za nie płaci. Wtedy też jak Pan to uzyska to zgłosić szkodę do ubezpieczyciela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snowbell Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi