Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek przy pracy - ubezpieczenie NW

bahtek83
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, miałem wypadek 04.06.2013, jestem pracownikiem marketu budowlanego.

W skutek urazu doznałem złamania dwóch palców i dostałem 4% uszczerbek na zdrowiu przez lekarza orzecznika w ZUSie

Posiadam tez ubezpieczenie NW - składka wynosi 10zł.

Moje pytanie czy ubezpieczenie kierowane jest do pracodawcy czy firmy z którą pracodawca ma podpisane ubezpieczenie?

z rozmowy z kadrową wynikło iż mogę sie starać o odszkodowanie tylko i wyłącznie jak bym miał wykupiony wyższy pakiet medyczny... co mnie zastanawia fakt iz inny pracownik otrzymał odszkodowanie z tytułu NW, mając tak jak ja pakiet podstawowy!

Jeżeli posiadasz ubezpieczenie NNW - następstw nieszczęśliwych wypadków to należy się Tobie odszkodowanie. Ubezpieczenie medyczne to zupełnie inne ubezpieczenie - w skrócie możesz chodzić do lekarza. Moja pytanie jest inne jak doszło do wypadku co jest w protokole powypadkowym.

w pasku od pracodawcy napisane jest Ubezpieczenie NW - pytanie czy to cos innego niz NNW?

Do wypadku doszło podczas przebudowy sklepu, pracuje w markecie budowlanym.

Montowałem regał, trawers spadł mi na dłoń łamiąc 2 palce, z polecenia kierownika!

Jak dokładnie było w protokole nie pamiętam... musze sprawdzić dokumentacje

Moje pytanie czy jest określony termin na egzekwowanie roszczeń z tytułu ubezpieczenia

NW - to jest to samo co NNW (nieszczęsliwy wypadek) czyli ma Pan jakieś ubezpieczenie. Będzie Pan musiał w kadrach ustalić kto was ubezpiecza. Po 2 ważną kwestią jest czy uznano winę pracodawcy za zdarzenie.

z tego co pamiętam w protokole było zapisane iz pracownik nie przestrzegał (zaniedbał) zasad bhp, wykonując czynności na rzecz pracodawcy... ale dla pewności poszukam protokół i sie odezwę. Pozdrawiam

witam, nie mogłem wysłac wiadomosci na podany adres...

Przyczyny wypadku

technniczne - nie miały wpływu

organizacyjne - pośrednio miały wpływ na zaistnienie zdarzenia. odejscie na chwile od stanowiska pracy drugiego pracownika

ludzkie - nie zachowanie przez poszkodowanego szczególnej ostrożnosci podczas wykonywania recznych prac montażowych

Bezposrednia przyczyna zaistnienia wypadku było uderzenie spadajacym elementem regału, co w sytuacji nie przedwidywania zagrozenia spowodowało uraz palców

Nie stwierdzono przez pracodawce nieprzestrzegania przepisow prawa pracy i zasad bezpieczenstwa bhp

Nie stwierdzono ze wylaczno przyczyna wypadku było naruszenie przez pracownika przepisow bhp...

Dodam ze było to w 2012roku.

Musi Pan się ubiegać o odszkodowanie z ubezpieczenia NW. Proszę podejść do kadr i poprosić o informację gdzie mają Państwo ubezpieczenie-przecież Pan za nie płaci. Wtedy też jak Pan to uzyska to zgłosić szkodę do ubezpieczyciela.

• 2 tygodnie później...
Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam !