dominik16122 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 Witam serdecznie, w dniu wczorajszym tj. 23.01, idąc do pracy poślizgnąłem się na oblodzonym chodniku. Efektem tego jest złamana kość śródstopia. Gips na miesiąc i zwolnienie lekarskie z pracy. Droga należy do Starostwa Powiatowego w moim mieście. Zrobiłem zdjęcia oblodzonego chodnika. Upadek nastąpił w pobliżu domu w którym mieszkam. Z miejsca upadku zabierał mnie Ojciec który jechał właśnie na zakupy. Moje pytanie jest następujące:Czy należy mi się jakieś odszkodowanie?Jak działać w tym kierunku i ewentualnie kto może coś takiego załatwiać lub mi pomóc.?Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomoc - prawnik Opublikowano 24 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2014 WitamNależy się dla Pana- zadośćuczynienie-zwrot utraconego dochód- zwrot za zakup leków (proszę zbierać rachunki)- zwrot tytułem opieki osób trzecich Ważną kwestią jest ustalenie kto miał obowiązek uprzątnięcia chodnika. Jeżeli chodnik przylegał bezpośrednio do czyjejś posesji to wtedy należy wnioskować do tej osoby a nie do starostwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 dominik16122 wrote:Witam serdecznie, w dniu wczorajszym tj. 23.01, idąc do pracy poślizgnąłem się na oblodzonym chodniku. Efektem tego jest złamana kość śródstopia. Gips na miesiąc i zwolnienie lekarskie z pracy. Droga należy do Starostwa Powiatowego w moim mieście. Zrobiłem zdjęcia oblodzonego chodnika. Upadek nastąpił w pobliżu domu w którym mieszkam. Z miejsca upadku zabierał mnie Ojciec który jechał właśnie na zakupy. Moje pytanie jest następujące:Czy należy mi się jakieś odszkodowanie?Jak działać w tym kierunku i ewentualnie kto może coś takiego załatwiać lub mi pomóc.?Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.Jeśli przyczyną wypadku był stan chodnika (nieodśnieżony, oblodzony) to jak najbardziej należą się panu świadczenia w ramach odpowiedzialności cywilnej. Trzeba ustalić oficjalnie do kogo należy chodnik, następnie ustalić czy podmiot ten posiada ubezpieczenie OC i następnie zgłosić szkodę szacując roszczenia. Warto zadbać także o świadków, zdjęcia itp.W przypadku pytań proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominik16122 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 dominik16122 wrote:Witam serdecznie, w dniu wczorajszym tj. 23.01, idąc do pracy poślizgnąłem się na oblodzonym chodniku. Efektem tego jest złamana kość śródstopia. Gips na miesiąc i zwolnienie lekarskie z pracy. Droga należy do Starostwa Powiatowego w moim mieście. Zrobiłem zdjęcia oblodzonego chodnika. Upadek nastąpił w pobliżu domu w którym mieszkam. Z miejsca upadku zabierał mnie Ojciec który jechał właśnie na zakupy. Moje pytanie jest następujące:Czy należy mi się jakieś odszkodowanie?Jak działać w tym kierunku i ewentualnie kto może coś takiego załatwiać lub mi pomóc.?Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.Witam, właśnie kończę leczenie i za tydzień do pracy, rehabilitacja się troszkę przedłużyła(zabiegi), ponieważ nie wszystko było ok.Co do powyższego zdarzenia, oprócz świadków zdarzenia i zdjęć, sprawę o upadku, złamaniu i oblodzonym chodniku zgłosiłem w straży miejskiej. Zapisano moje dane, wysłano kogoś na miejsce dla sprawdzenia. Straż miejska zgłosiła temat zarządcy dróg(UM), następnego dnia chodnik był już posypany. Więc notatka w SM jest sporządzona. Zaczynam zbierać historię choroby....hmmm...i co dalej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dominik16122 Opublikowano 23 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2014 dominik16122 wrote:dominik16122 wrote:Witam serdecznie, w dniu wczorajszym tj. 23.01, idąc do pracy poślizgnąłem się na oblodzonym chodniku. Efektem tego jest złamana kość śródstopia. Gips na miesiąc i zwolnienie lekarskie z pracy. Droga należy do Starostwa Powiatowego w moim mieście. Zrobiłem zdjęcia oblodzonego chodnika. Upadek nastąpił w pobliżu domu w którym mieszkam. Z miejsca upadku zabierał mnie Ojciec który jechał właśnie na zakupy. Moje pytanie jest następujące:Czy należy mi się jakieś odszkodowanie?Jak działać w tym kierunku i ewentualnie kto może coś takiego załatwiać lub mi pomóc.?Pozdrawiam i bardzo proszę o pomoc.Witam, właśnie kończę leczenie i za tydzień do pracy, rehabilitacja się troszkę przedłużyła(zabiegi), ponieważ nie wszystko było ok.Co do powyższego zdarzenia, oprócz świadków zdarzenia i zdjęć, sprawę o upadku, złamaniu i oblodzonym chodniku zgłosiłem w straży miejskiej. Zapisano moje dane, wysłano kogoś na miejsce dla sprawdzenia. Straż miejska zgłosiła temat zarządcy dróg(UM), następnego dnia chodnik był już posypany. Więc notatka w SM jest sporządzona. Zaczynam zbierać historię choroby....hmmm...i co dalej???Witam serdecznie, tworzę właśnie pismo do ubezpieczalni, opisałem szczegółowo zdarzenie, przebieg leczenia, świadków i wszystko co z sprawą związane. Moje pytanie jest następujące...czego się domagać od ubezpieczalni...a zwłaszcza jak to sformułować??? Bardzo proszę o pomoc.Pozdrawiam i dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi