Lucjan Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Jestem po operacji kręgosłupa i był to wypadek w pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin1661348262 Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Tabela procentowa PZU mówi, że 11% za każdy krąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Witam jestem po operacji kręgosłupa L4,L5 Był to wypadek przy pracy. Wypadek nie był z winy pracodawcy.Było to zdarzenie NAGŁE tak mam napisane w protokole powypadkowym . Więc nie mogę sie starać o odszkodowanie z polisy OC ale czy mogę z ubezpieczenia grupowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 FRANCUZ wrote: Witam jestem po operacji kręgosłupa L4,L5 Był to wypadek przy pracy. Wypadek nie był z winy pracodawcy.Było to zdarzenie NAGŁE tak mam napisane w protokole powypadkowym . Więc nie mogę sie starać o odszkodowanie z polisy OC ale czy mogę z ubezpieczenia grupowego ? Za mało danych aby jednoznacznie stwierdzić.. Prosze opisać sytuacje jak doszło do zdarzenia.. W niektórych przypadkach odpowiedzialność pracodawcy za wypadek w pracy opiewa na zasadzie jego winy a czasami na zasadzie ryzyka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anlex Opublikowano 19 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 FRANCUZ wrote: Witam jestem po operacji kręgosłupa L4,L5 Był to wypadek przy pracy. Wypadek nie był z winy pracodawcy.Było to zdarzenie NAGŁE tak mam napisane w protokole powypadkowym . Więc nie mogę sie starać o odszkodowanie z polisy OC ale czy mogę z ubezpieczenia grupowego ? Z ubezpieczenia powinien Pan otrzymać świadczenie. Wysokość trwałego uszczerbku na zdrowiu może wynikać z tabel stanowiących załączniki do ogólnych warunków ubezpieczenia. Co do dochodzenia świadczeń z polisy OC, to jak ktoś słusznie zauważył mamy za mało danych dotyczących okoliczności wypadku, charakteru działalności Pańskiego pracodawcy itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stokrotka1661348291 Opublikowano 16 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2020 Witam serdecznie. Mój tata miał wypadek przy pracy. Jest kierowcą ciężarówki i będąc na naczepie i zabezpieczając ładunek poślizgnął się na śliskiej od deszczu nawierzchni i upadł z 3 merów na ziemię. Ma złamany kręgosłup. Odbyła się już operacja kręgosłupa w okolicy L4-L5. Jak tata może starać się o odszkodowanie? Czy należy mu się też coś od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Witam serdecznie, z Pani opisu wynika, że zdarzenie było nieszczęśliwym wypadkiem nie wynikającym z jakiegokolwiek zaniedbania pracodawcy, tak więc nie ma możliwości uzyskać odszkodowania z OC pracodawcy. Pani tata może starać się o odszkodowanie z ZUS po wypadku. Procedura wygląda następująco: - zgłoszenie szkody pracodawcy, który ma obowiązek sporządzić protokół BHP i zgłosić sprawę w ZUS, - po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza składamy wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie, - w ciągu 7 dni ZUS powinien zorganizować komisję lekarską, na której zostanie ustalony % uszczerbku na zdrowiu, - poszkodowany ma 2 tygodnie na odwołanie od orzeczenia lekarza, jeśli się z nim nie zgadza, - w przypadku przyjęcia orzeczenia ZUS wydaje decyzję do 14 dni, a potem wypłaca świadczenie do 30 dni. Nie mogę dokładnie powiedzieć, jaki procent uszczerbku może być przyznany w przypadku Pani taty, bo w przypadku urazów kręgosłupa zależy on od bardzo wielu czynników: miejsca złamania lub pęknięcia, zabiegów i rehabilitacji, procesu leczenia czy stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku przy pracy - znajdą tam Państwo odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi