Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Na ile % uszczerbku mogę liczyć po operacji kręgosłupa L4-L5

Lucjan
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem po operacji kręgosłupa L4,L5 Był to wypadek przy pracy. Wypadek nie był z winy pracodawcy.Było to zdarzenie NAGŁE tak mam napisane w protokole powypadkowym . Więc nie mogę sie starać o odszkodowanie z polisy OC ale czy mogę z ubezpieczenia grupowego ?

FRANCUZ wrote:

Witam jestem po operacji kręgosłupa L4,L5 Był to wypadek przy pracy. Wypadek nie był z winy pracodawcy.Było to zdarzenie NAGŁE tak mam napisane w protokole powypadkowym . Więc nie mogę sie starać o odszkodowanie z polisy OC ale czy mogę z ubezpieczenia grupowego ?

Za mało danych aby jednoznacznie stwierdzić.. Prosze opisać sytuacje jak doszło do zdarzenia.. W niektórych przypadkach odpowiedzialność pracodawcy za wypadek w pracy opiewa na zasadzie jego winy a czasami na zasadzie ryzyka..

FRANCUZ wrote:

Z ubezpieczenia powinien Pan otrzymać świadczenie. Wysokość trwałego uszczerbku na zdrowiu może wynikać z tabel stanowiących załączniki do ogólnych warunków ubezpieczenia. Co do dochodzenia świadczeń z polisy OC, to jak ktoś słusznie zauważył mamy za mało danych dotyczących okoliczności wypadku, charakteru działalności Pańskiego pracodawcy itp.

• 6 lat później...
Witam serdecznie. Mój tata miał wypadek przy pracy. Jest kierowcą ciężarówki i będąc na naczepie i zabezpieczając ładunek poślizgnął się na śliskiej od deszczu nawierzchni i upadł z 3 merów na ziemię. Ma złamany kręgosłup. Odbyła się już operacja kręgosłupa w okolicy L4-L5. Jak tata może starać się o odszkodowanie? Czy należy mu się też coś od pracodawcy?

Witam serdecznie,

z Pani opisu wynika, że zdarzenie było nieszczęśliwym wypadkiem nie wynikającym z jakiegokolwiek zaniedbania pracodawcy, tak więc nie ma możliwości uzyskać odszkodowania z OC pracodawcy. Pani tata może starać się o odszkodowanie z ZUS po wypadku. Procedura wygląda następująco:

- zgłoszenie szkody pracodawcy, który ma obowiązek sporządzić protokół BHP i zgłosić sprawę w ZUS,

- po zakończeniu leczenia i uzyskaniu druku OL-9 od lekarza składamy wniosek do ZUS o jednorazowe odszkodowanie,

- w ciągu 7 dni ZUS powinien zorganizować komisję lekarską, na której zostanie ustalony % uszczerbku na zdrowiu,

- poszkodowany ma 2 tygodnie na odwołanie od orzeczenia lekarza, jeśli się z nim nie zgadza,

- w przypadku przyjęcia orzeczenia ZUS wydaje decyzję do 14 dni, a potem wypłaca świadczenie do 30 dni.

Nie mogę dokładnie powiedzieć, jaki procent uszczerbku może być przyznany w przypadku Pani taty, bo w przypadku urazów kręgosłupa zależy on od bardzo wielu czynników: miejsca złamania lub pęknięcia, zabiegów i rehabilitacji, procesu leczenia czy stanu zdrowia po zakończeniu leczenia.

Polecam lekturę naszego Vademecum poszkodowanego po wypadku przy pracy - znajdą tam Państwo odpowiedzi na najczęściej zadawane przez poszkodowanych pytania.

Pozdrawiam,

Izabela