Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie z OC sprawcy (Gothaer)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam problem z TU. W wyniku kolizji, której przyczyną było wtargnięcie pieszego na pasy ucierpiało auto moich rodziców. W kolizji uczestniczyły 3 auta, a po środku mój VW Polo. Wszystko odbyło się bez udziału policji czego teraz żałuję, spisano tylko oświadczenia. Po zgłoszeniu szkody i otrzymaniu wyceny wyszło, że szkoda była całkowita i po obliczeniu wartości przed i po szkodzie z uwzględnieniem korekt odszkodowanie wyniosło 3600 zł. Po czym niedawno otrzymałam pismo, że TU sporządziło korektę tego odszkodowania i wypłaci tylko 1300zł, gdyż uwzględnia tylko uszkodzenia tyłu samochodu. To też z mojej winy bo nie znając się na tych przepisach podpisałam oswiadczenie właściciela samochodu poprzedzającego w kolizji ze uszkodzilam mu tył auta, a osoba auta za mną (ostatniego auta, który we mnie uderzył) podpisała takie oswiadczenie mnie ale jako uszkodzenie auta w całości nie tylko tyłu. "Uszkodzenia przodu pojazdu pozostają bez związku z przedmiotową szkodą i nie mogą zostać uwzględnione w wycenie (Gothaer TU S.A. nie odpowiada za uszkodzenia przodu) - powstały one od uderzenia pojazdem marki VW POLO w tył pojazdu auta poprzedzającego." taką odpowiedź otrzymałam w ostatnim mailu od TU. Bardzo proszę o poradę w związku z zaistniałą sytuacją, gdyż auto juz oddałam do naprawy jest już praktycznie gotowe, a ja teraz nie mam jak zapłacić za naprawę, gdyż mnie na to zwyczajnie nie stać. Dodam jeszcze, że auto jest z 2002 r. silnik 1.2 benzyna. Wartość pojazdu przed szkodą została wyceniona na 9 200 PLN a watrość pojazdu uszkodzonego usatlona na podstawie aukcji wyniosła 5 600 PLN.

Jak doszło do tego wypadku? Czy ty wyhamowałaś i zostałas uderzona przez ten 3 pojazd i wtedy był efekt domina ? Czy ty nie wyhamowałaś uderzyłaś w pojazd poprzedzający a następnie ten 3 pojazd uderzył w Ciebie?

Przyznam, że byłam wtedy w lekkim szoku, ale dała bym sobie rękę uciąć, że był to efekt domina. I pamiętam ułamek sekundy jakbym poczuła ulgę i wtedy takie nagłe uderzenie, że kompletnie nie wiedziałam co się stało. Tylko nie mam na to żadnych świadków, a ta kobieta jadąca za mną w oświadczeniu podpisała ze uszkodziła mi auto, nie że tylko sam tył. Planuję napisać odwołanie do TU ale nie wiem za bardzo co w nim ująć.

a co było w oświadczeniu napisane? a ten pierwszy samochód w który ty uderzyłaś też dochodzi odszkodowania od tej kobiety która uderzyła w Ciebie? posiadasz takie informacje ?