wypadek z udziałem autobusu mpk

Założył aga91, 13 lutego 2014 · 345 wyświetleń

aga91

ostatnio byłam uczestnikiem następującego wydarzenia:

autobus mpk którym jechałam stał w zatoczce przystankowej a w jego tył wjechała kobieta kierująca samochodem osobowym.

Kierowca pojazdu mpk otworzyl drzwi i sam opuścił pojazd nie pytając czy komuś coś się stało.

Ja niestety w wyniku uderzenia zaczęłam odczuwać ból w kręgosłupie szyjnym, udałam się na pogotowie i okazało się że doznałam skręcenia kręgosłupa szyjnego.

Jak dowiedziałam się w MPK na miejsce nie była wzywana policja, spisano jedynie oświadczenie.

No i teraz pojawiają się pytania: czy ja muszę złożyc zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa, jak mam dotrzeć do OC sprawcy wypadku by pokryć koszty leczenia, rehabilitacji itd

dziekuję za pomoc,

Agnieszka

Pomoc - prawnik
.
Miszka
"Pomogę" , "odezwij się", "zapraszam serdecznie" - oczywiście nie za darmo. REKLAMA JEST ZABRONIONA. Forum to nie miejsce do zarabiania pieniędzy.
anlex

aga91 napisał(a):

autobus mpk którym jechałam stał w zatoczce przystankowej a w jego tył wjechała kobieta kierująca samochodem osobowym.
Kierowca pojazdu mpk otworzyl drzwi i sam opuścił pojazd nie pytając czy komuś coś się stało.
Ja niestety w wyniku uderzenia zaczęłam odczuwać ból w kręgosłupie szyjnym, udałam się na pogotowie i okazało się że doznałam skręcenia kręgosłupa szyjnego.
Jak dowiedziałam się w MPK na miejsce nie była wzywana policja, spisano jedynie oświadczenie.
No i teraz pojawiają się pytania: czy ja muszę złożyc zawiadomienie o popełnieniu przestepstwa, jak mam dotrzeć do OC sprawcy wypadku by pokryć koszty leczenia, rehabilitacji itd

dziekuję za pomoc,
Agnieszka

Powinna Pani zwrócić się do MPK z zapytaniem czy posiadają dane samochodu sprawcy. Może Pani też zwrócić się do policji o podanie tego typu danych. Ważne aby dobrze udokumentować szkodę tj. zbierać dokumentację medyczną, faktury za leczenie itp.
Szkodę zgłasza Pani bezpośrednio do zakładu ubezpieczeń.
Mariusz

aga91 napisał(a):

dziekuję za pomoc,
Agnieszka

Witam, jest Pani w stanie udowodnić obecnosć w autobusie podczas zdarzenia?