Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

wypadek wracając do domu

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 27.06.2013 roku miałam wypadek. Wracałam z córką oraz koleżanką i jej córką z zakończenia roku szkolnego. Uderzył w nas samochód na prostej ulicy. On wypiera się ,że zasłabł ale z tego co mówił wiele rzeczy się nie zgadza. Wyrok będzie dopiero za miesiąc niestety przez tego kierowcę straciłam premie miesięczne w pracy, miałam połamany bark przez co miewam ciężkie bóle oraz ciężko jest mi czasami przy podnoszeniu i różnych czynnościach. 27 miałam podpisywać umowę na stałe niestety przez ten wypadek dali mi jedynie umowę na czas określony(1,5 roku). Moja córka miała połamana szczękę przez co ma teraz inny kształt twarzy( widać jakby miała prawy bok lekko spuchnięty) mimo ,że minęło już tyle czasu dalej taki kształt pozostał. Ma krzywe zęby z czym wiążą się kolejne koszty leczenia. Ja jak i moja córka mamy wiele blizn jak i problemów przez wypadek. Chciałabym zapytać czy mogę ubiegać się o jakieś dodatkowe odszkodowanie związane z tymi bliznami, zniekształceniami i problemami? oraz chciałabym zapytać czy mogę ubiegać się o to aby ten pan co spowodował wypadek opłacił operacje mojej córki aby jej twarz wyglądała tak jak wcześniej?

Witam, jak najbardziej wszystkie osoby poszkodowane w tym zdarzeniu mają prawo dochodzić roszczeń z polisy OC sprawcy zdarzenia. TU zrekompensuje poniesione straty na dochodzie, koszty leczenia dojazdu oraz zapłaci zadośćuczynienie za doznane krzywdy. Proszę napisać więcej danych na temat okoliczności zdarzenia (godzina wypadku, którą stroną szliście, czy był chodnik itp) aby wykluczyć na wstępie przyczynienie do zdarzenia. Za wczasu wyczulam proszę się nie dać złapać na posty na forum z chęcią pomocy.. Jeżeli ma Pani dodatkowe pytania proszę pytać na forum.

natiiii wrote:
chciałabym również zapytać czy jest możliwość aby moja córka miała operacje na jego koszt?

oto ten wypadek http://gorzow.gazeta.pl/gorzow/1,35211,14178127,Wypadek_na_krajowej_trojce_w_Brzozowcu__Droga_jest.html
my jechaliśmy niebieskim renault clio a on oplem czerwonym
Tak, Towarzystwo zwróci wszystkie poniesione koszty jak również pokryje koszt zabiegu plastycznego. Nie tak dawno spotkałem się z przypadkiem pokrycia w całości kosztów wstawienia inplantów w szczęce osoby poszkodowanej w kwocie 40 tyś zł.
Blizny na rekach i twarzy szczególnie u kobiet to miejsca newralgiczne, TU może za takie blizny zapłacić nawet 15-20 tys za 1% uszczerbku na zdrowiu.

natiiii wrote:
Dnia 27.06.2013 roku miałam wypadek. Wracałam z córką oraz koleżanką i jej córką z zakończenia roku szkolnego. Uderzył w nas samochód na prostej ulicy. On wypiera się ,że zasłabł ale z tego co mówił wiele rzeczy się nie zgadza. Wyrok będzie dopiero za miesiąc niestety przez tego kierowcę straciłam premie miesięczne w pracy, miałam połamany bark przez co miewam ciężkie bóle oraz ciężko jest mi czasami przy podnoszeniu i różnych czynnościach. 27 miałam podpisywać umowę na stałe niestety przez ten wypadek dali mi jedynie umowę na czas określony(1,5 roku). Moja córka miała połamana szczękę przez co ma teraz inny kształt twarzy( widać jakby miała prawy bok lekko spuchnięty) mimo ,że minęło już tyle czasu dalej taki kształt pozostał. Ma krzywe zęby z czym wiążą się kolejne koszty leczenia. Ja jak i moja córka mamy wiele blizn jak i problemów przez wypadek. Chciałabym zapytać czy mogę ubiegać się o jakieś dodatkowe odszkodowanie związane z tymi bliznami, zniekształceniami i problemami? oraz chciałabym zapytać czy mogę ubiegać się o to aby ten pan co spowodował wypadek opłacił operacje mojej córki aby jej twarz wyglądała tak jak wcześniej?
W ramach polisy OC sprawcy wypadku poszkodowani mogą dochodzić:
- odszkodowania z tytułu poniesionych kosztów (leczenie, przejazdy, opieka)
- odszkodowania z tytułu utraconych korzyści (utrata dochodu)
- zadośćuczynienia za krzywdę

Jeśli chodzi o zabieg usunięcia blizn, to poniesiony na ten cel koszt powinien być rozliczony przez Ubezpieczyciela, a można także wystąpić do niego z żądaniem wyłożenia zaliczki na poczet takiego zabiegu. Musi Pani ustalić tylko, czy nie robią tego typu zabiegów plastycznych w ramach NFZ (najlepiej uzyskać zaświadczenie).

W przypadku pytań proszę pisać.