marcin 1125 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Dzień dobry, w dniu dzisiejszym odebrałem wiadomość od ubezpieczyciela, że odmawiają mi wypłaty odszkodowania. Miałem wypadek, jadąc na rowerze wyskoczył mi przed koła pies w wyniku czego upadłem uderzając zębami o krawężnik. w wyniku uderzenia złamałem dwie jedynki (jedną także w dziąśle- czyli korzeń) oraz dwójkę. Towarzystwo ubezpieczeniowe odmówiło mi odszkodowania, ponieważ uznało, iż nie jest to uszczerbek na zdrowiu oraz w tabeli roszczeń pisze : Utrata zęba. W toku przeprowadzonego postępowania, mającego na celu ustalenie odpowiedzialnościza zaistniałe zdarzenie, Towarzystwo podjęło decyzję o odmowie zaspokojenia zgłaszanychroszczeń.W uzasadnieniu wyjaśniamy, iż zgodnie z Art. II ust. 39 Ogólnych Warunków Ubezpieczenia: "trwałyuszczerbek na zdrowiu [to] trwałe, nie rokujące poprawy uszkodzenie danego organu, narządu lubukładu, polegające na fizycznej utracie tego organu, narządu lub układu lub upośledzeniu jegofunkcji. Obejmuje przypadki tylko i wyłącznie umieszczone w Tabeli Uszczerbków na Zdrowiu (...)."Zgodnie z zapisami punktu 21 ww. Tabeli Towarzystwo zobowiązane jest do wypłaty świadczenia wprzypadku utraty całego zęba.Towarzystwo po zapoznaniu się z przesłaną dokumentacją oraz opinią konsultanta medycznegoustaliło, że w wyniku wypadku z dnia 18.08.2013r. doznał Pan złamania części koron zębów. Niedoszło do ich całkowitej utraty. Zgodnie z wyżej cytowanymi zapisami Ogólnych WarunkówUbezpieczenia oraz Tabeli Uszczerbków Towarzystwo nie jest zobowiązane do wypłatyświadczenia.Mając na uwadze powyższe oraz w oparciu o przytoczone powyżej zapisy, postanowiono jakna wstępie.Dodam, iż w tabeli pisze : Utrata zęba a nie utrata całego zęba a samo słowo utrata nie wskazuje na to, że chodzi o cały ząb ponieważ słowo utrata wskazuję także na szkodę, uszczerbek,zgubę czy stratęMoje pytanie brzmi czy warto jest pisać odwołanie i czy rzeczywiście utrata połowy zęba (złamanie) nie jest uszczerbkiem na zdrowiu. Proszę o pomoc i zarazem dziękuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pire Opublikowano 27 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2014 Dzień Dobry! Z jakiego ubezpieczenia (dobrowolne, tzw. szkolne, grupowe) chciał Pan uzyskać odszkodowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi