czesiek144 Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Mam firmę remontową, pracowałem u siebie w domu na rusztowaniu i spadłem i mam uraz kręgosłupa, dostałem odszkodowanie z PZU, a w ZUSie napisali w decyzji, że nie dostane bo pracowałem u siebie na posesji. Czy mają rację i czy mam sie odwoływać. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 2 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2008 Wydaje mi sie, ze ZUS ma rację.Wykonywałes prace niejako dla siebie, z pewnoscia nie byles wtedy w pracy, gdyz za prace uzyskuje sie wynagrodzenie, a Ty sam z soba umowy przeciez na wykonanie okreslonych prac nie zawierales, prawda?Co innego gdyby bylo to na posesji sąsiada np. podczas prac dla niego, na podstawie umowy zawartej miedzy Toba (Twoja firmą) a nim.....W tej sytuacji - w pracy byli Twoi pracownicy (jesli ich masz) - a Ty nie.... W zwiazku z czym wypadek nie byl wypadkiem przy pracy tylko wypadkiem poza zatrudnieniem.A z PZU dostales odszkodowanie bo to jest inny rodzaj ubezpieczenia.... ZUS - to są ubezpieczenia społeczne a PZU to Towarzystwo Ubezpieczeniowe (Zakład Ubezpieczeń)....Pozdrawiam:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi