joanna010203 Opublikowano 25 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2014 witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castorian Opublikowano 26 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 1. Jaka jest procedura informowania pracodawcy o wypadku ?Najmocniejszym i nie możliwym do podważenia jest dokonuje pisemnego zgłoszenia wraz ze zwolnieniem lekarskim.Pracodawca od momentu otrzymania ma powołać zespół i ustalić okoliczności i przyczyny wypadku. W praktyce minimum musi zebrać pisemne wyjaśnienia od ciebie i świadka zdarzenia. Jest zgłoszenie sprawa musi się zakończyć sporządzeniem protokołu w którym zdarzenie zostanie uznane za wypadek przy pracy lub nie i z jego treści będzie wynikało czy należy ci się ZL 100% czy nie. 2. Jest szereg nie jasności na podstawie tak skąpej informacji, czy nieużycie rączki z automatu pozbawia cię świadczeń z tytułu wypadku przy pracy, naprawdę t wszystko zależy od tego pod czym się podpisałaś będąc dopuszczona do tej maszyny. W jakim stanie znajdowała się maszyna, co konkretnie kroiłaś. Z mojego doświadczenia mogę ci powiedzieć, ze dość często są na tyle silen przesłanki aby wskazać twoja winę, ale udowodnienie tego jako wyłączności i rażącego niedbalstwa jest już nie tak oczywiste. 3. Twoim obowiązkiem jest powiadomić pracodawcę o wypadku, myślę że można powalczyć. W najgorszym przypadku nie otrzymasz wyrównania zwolnienia do 100% i prawa do ubiegania się o odszkodowanie do ZUS, możesz tez otrzymać karę za nieprzestrzeganie przepisów (porządkowa lub pieniężną)4. Jeśli się zdecydujesz to przed zatwierdzeniem protokołu daj znać co ustalono poinformuje cię gdzie możesz coś zawalczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joanna010203 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Mogę prosić o maila? Mam wiele pytań i jeśli bylby Pan chętny mi na nie odpowiedzieć, byla bym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi