Odszkodowania po wypadku autokarowym

Założył fighter7, 15 kwietnia 2014 · 411 wyświetleń

fighter7

Witam

Jechałem ostatnio autokarem na pielgrzymke no i uderzył w nas samochód, ogolnie wypadek z winy tego co w nas uderzył, ja sam doznalem obrazeń, nie jakis powaznych, ale jednak są i teraz mam pytanie skąd moge brać odszkodowania?

Aha i ile mam czasu na złożenie poszczegolnych wniosków?

fighter7
dobra wiem juz sam, ze moge brac odszkodowanie ze szkoly, OC sprawcy i z wycieczki, tylko do tego ostatniego to nie wiem skad wziac wniosek, gdzie zaniesc i ile mam czasu zeby to zrobic?
fdsfds

WIiam

Może Pan ubiegać się o zadośćuczynienie od sprawcy zdarzenia (czyli pojazdu który w Państwa uderzył). Po więcej szczegółów zapraszamy.

fighter7
dobra, to jeszce tylko potrzebuje info skąd wziac wniosek o odszkodowanie od ubezpieczyciela wycieczki?
fdsfds
Niestety nie wiem skąd Chogata bierze informację, że należy się ubiegać zadośćuczynienia od organizatora wycieczki? Jest to ewidentne wprowadzanie w błąd. Niby jakie zaniedbanie dokonał organizator. Obrazuje to niestety niewiedze tematu. Możesz domagać się jedynie zadośćuczynienia od sprawcy (czyli drugiego kierowcy). Obecnie już odchodzi się od wniosków o odszkodowanie/zadośćuczynienie. Przeważnie zgłasza się to pismem roszczenowym
fdsfds
No cały czas Chogata mówisz o polisie "organizatora" i polisie którą wykupuje się przy wyjeździe na wycieczkę - post z 23.59 - jeszcze raz Ci mówię taka polisa nie ma nic do znaczenia w tym przypadku. Dopiero o 00.07 wspomniałaś coś o polisie sprawcy. Szybko się uczysz pozdrawiam.
fighter7
dobra dalej mi nikt nie odpowiedzial na pytanie ile mam czasu na zlozenie wniosku do biura podróży o odszkodowanie?
fdsfds
3 lata. Wniosek składa się do sprawcy. W biurze turystycznym możesz ustalić kto był sprawcą.
fighter7
kolejny raz piszecie mi o wniosku do sprawcy, mi chodzi o wniosek do biura podróży!
lepszy.kontakt
Jest tak na prawdę kilka dróg, które można podjąć w takiej sytuacji. Przede wszystkim najważniejsza jest cała dokumentacja, od Policji, obdukcja z pogotowia, dane sprawcy, orzeczenie o winie. Mając takie dokumenty można śmiało ubiegać się o odszkodowanie w realnej kwocie. jest kilka "chwytów" (legalne !! ), które mogą podpowiedzieć jak uzyskać to odszkodowanie w większej kwocie. Po pierwsze korzystając z usług kancelarii prawniczej masz szansę wygrać sprawę, jednak Prawnik jest jeden i jego możliwości są ograniczone i pewne sprawy załatwia w obrębie swojego biura. Większą siłę mają większe firmy i korporacje prawnicze. Oczywiście są różne minusy takich wielkich molochów, klienci są traktowani maszynowo, nie indywidualnie, ale zapewniają dużo większą skuteczność i efektywność. Po drugie firmy im większe tym mają większe doświadczenie, czyli poziom komplikacji jest mniejszy. Po prostu składa się dokumenty, wszystkie papiery, podpisujesz pełnomocnictwo i koniec, teraz spokojnie czekasz podczas gdy wiele pracowników firmy ( wszyscy ?) nastawionych na sukces stara się dopiąć Twoją sprawę. Zazwyczaj koszty są podobne jeśli chodzi to są zazwyczaj podobne, jednak skuteczność jest zdecydowanie większa!