tudrus14 Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 WItam,Dostałam niewyraźne zdjęcie z fotoradaru za przejechanie na czerownym swietle, na słynym już chyba całej Polsce skrzyżowaniu Orzeszkowej w Weherowie na Pomorzu. Auto jest moje jednak moja mama jest głównym współwłaścicielem, na którego przychodzi poczta oraz wezwanie do wskazania osoby kierującej pojazdem. Na wezwanie odpowiedziałam w imieniu mamy, po przeczytaniu z miliona artykułów nt straży miejskiej i ich wzywania do wskazania, i odpisałam , że chcę skorzystać z mojego prawa do niewskazywania osoby winnej - podobno mamy takie prawo na podstawie ustawy o ochronie danych oraz prawa do nie obwiniania osób bliskich, poza tym niby straż miejska powinna na drukach pisać że mamy prawo do niewskazywania osoby kierującej pojazdem w danej chwili - jeśli tego nie piszą to dokument nie ma mocy prawej? Wypisałam kilka takich argumentów - czytałam porady prawnika... - ale właśnie przyszło pismo że moja mama zostaje wezwana do sądu. Nie wiem co mam zrobić, myślałam, że załatwiłam sprawę rozsądnie i definitywnie a chyba apytałam mojej mamie biedy. Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia co mam zrobić w tej sytuacji. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi