Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Stłuczka w UK z Niemcem.. Jaka jest procedura

Westside
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Dzisiaj w nocy miałem drobny wypadek w UK - Reading - z pojazdem na niemieckich rejestracjach. Podobny wypadek miałem w PL z osobą zzagranicy. Posiadam pojazd dopiero od roku w UK, dlatego postanowiłem wezwać policje, żeby sporządzili notatke, dane i ustalili winnego... Zdawało mi sie, że procedura ustalania winnego jest wszedzie taka sama. Jednak tutaj mi policjant wytłumaczył, ze mam zadzwonic do ubezpieczalni zeby odholowali samochód, a następnie to ubezpieczalnia ustali winnych, bo oni ustalają winnych tylko w przypadku osob rannych lub ofiar....! Więc nie zrobili żadnej notatki, nic nie ustali tylko zabrali dane Niemca i przekazali mi...

Dlatego pytam sie co dalej, jeśli zgłosze sprawę, a Niemiec sie nie przyzna do winy, to kto to ustali czy on był winny, na jakiej podstawie? Jaki jest czas całej procedury.

Kolejny problem jest taki, ze samochod jest na tyle rozwalony, maska, lampy, zderzak i inne podzespoły ocierają o opony, że nie można sie nim poruszać. A potrzebuje transport do dojazdu do pracy... I generalnie był to wypadek w drodze do pracy, ale pracuje przez agencje, więc nie wiem czy to ma jakiś wpływ na ewntualna utrate dochodu.

Dodam, że pracuje w charakterze kierowcy zawodowego hgv.

Czy warto zgłosic sprawę jakieś firmie co zajmuje sie odszkodowaniami, jeśli tak to w jakim momencie?

Ewentualnie mogę jeszcze zgłosic sie do lekarza jutro bo mam lekki wstrząs głowy i ból karku, jednak mi zależy na płynnej pracy bardziej niż siedzeniu w domu na L4

• 1 miesiąc temu...

Uważam, że powinieneś zgłosić sprawę jak najszybciej do firmy, która zajmuje się tym na codzień, np. Sos-bphc.

Taka firma za doradzanie nic nie bierze, a zwykle można dowiedzieć sie wiele ciekawych rzeczy i uzyskać większe odszkodowanie, niż się nawet wydaje. A parę groszy w kieszeni więcej nigdy nie zaszkodzi:)

• 7 miesięcy temu...