Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie z tytułu wypadku w pracy - złamanie nogi

grzess
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

2 miesiące temu miałem wypadek w pracy, w wyniku którego doznałem trójkostkowego złamania ze zwichnięciem prawego podudzia. Wypadek miał miejsce poza miejscem mojego zamieszkania, gdzie zostałem przewieziony do szpitala. Pierwszego dnia nastawiono mi złamaną nogę (kość strzałkową) a po kilku dniach miałem operacyjnie ustawiane kostki (śruba). ze szpitala wypisano mnie po 7 dniach. Do dnia dzisiejszego w gipsie.

W związku z powyższym mam do Państwa następujące pytania:

1. czy z uwagi na wypadek w pracy mogę liczyć na zadośćuczynienie i jeśli tak to co mam zrobić i w jakiej wysokości?

2. czy z uwagi na fakt, że leżałem w szpitalu oddalonym o kilkaset km od domu i moja żona mnie odwiedzała przysługuje mi zwrot za dojazdy? (żona jeździła prywatnym autem)

3. Czy za pobyt w szpitalu, bliznę po zabiegu (6 szwów) mogę domagać się rekompensaty?

4. Czy pobyt w sanatorium powinien być refundowany poprzez pracodawcę?

5. Na jakiej wielkości uszczerbek mogę liczyć - tabela uszczerbku daje duże rozbieżności.

Nadmieniam, że pracuję w służbach mundurowych, więc chyba ZUS odpada, jak również chciałbym wrócić do takiego stopnia sprawności, bym nadal mógł wykonywać moje obowiązki służbowe.

Dziękuje ślicznie za wszelką pomoc.

Pozdrawiam Grzess

Witam,

Dziękuję za zainteresowanie. Uczestniczyłem w "akcji służbowej" i musiałem wyskoczyć z budynku okna z dużej wysokości. Lądując na ziemi trafiłem na kretowisko, na którym noga poleciał mi w jedną stronę a moje ciało w drugą. W konsekwencji tego nastąpiło to złamanie. BHP w pracy uznał za słuszne moje działanie i nie uznał mojego działania za nieprawidłowe.

Pozdrawiam

Czy w protokole powypadkowym jest informacja o zaniedbaniach pracodawcy? Czy posiada Pan ubezpieczenie NNW ? Uszczerbku na zdrowiu nie da się tak ustalić, ocenia to lekarz na podstawię dokumentacji medycznej. Pana roszczenia reguluję USTAWA z dnia 16 grudnia 1972 r. o odszkodowaniach przysługujących w razie wypadków i chorób pozostających

w związku ze służbą w Policji która obecnie została znowelizowana w kwietniu, więc jak zdarzenie miało miejsce 2 msc temu to nowelizacja Pana nie obowiązuje. Wobec powyższego aby otrzymał Pan jednorazowe odszkodowanie z tytułu TU musi Pan mieć co najmniej 20 % TU na zdrowiu.

Nie nie ma takiej informacji w protokole powypadkowym.

Mam dodatkowe odszkodowanie NNW ale w tym przypadku to jest jasność - po zakończonym leczeniu staję na komisję, która orzeka o ewentualnym uszczerbku. Ale mnie interesuje to odszkodowanie od pracodawcy. Każdy z nas w pracy jest ubezpieczony - np. 3 lata temu miałem pękniecie V kości śródstopia na służbie i dostałem 3% uszczerbku, za który mi wypłacili odszkodowanie.

I właśnie z związku z tym odszkodowaniem interesują mnie kwestie poruszone na wstępie. Jeśli byłby Pan łaskaw podzielić się jakimiś informacjami na ten temat, byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam