tom12333 Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Witam Mam problem. Nie za bardzo wiedziałem do jakiej kategorii go opisać a tu pasował najbardziej więc piszę o co chodzi. 10.03.2008r wyjeżdżam do Walii pracować na stanowisku barmana. Mam zamiar tam zostać ok. pół roku. W umowie jest napisane:"Warunki ubezpieczenia społecznego oraz od nieszczęśliwych wypadków: Zgodnie z przepisami obowiązującymi w państwie pracodawcy: koszty ponosi pracownik w ramach przysługującego pracownikowi wynagrodzenia, o którym mowa w pkt.5. Składka na ubezpieczenie zdrowotne w Wielkiej Brytanii przy prezentowanej stawce na godzinę (5,52 Pounds) wynosi 11%. Pracodawca nie jest zobligowany do wykupienia ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków, w związku z czym zalecane jest, aby pracownik wykupił takie ubezpieczenie indywidualnie.Moje pytanie brzmi: co w związku z tym przysługuje mi na terytorium tego kraju? Czy warto wykupic ubezpieczenie od nast.(...) (czy lepiej w Polsce czy tam- gdzie się to bardziej opłaca). Czy od stawki 5,52 zostanie odliczone mi 11%? Czy w razie problemu z zębami czy chorobą będę zwolniony z opłat nie wykupując tego ubezpieczenia (czy w ramach tych 11% jestem ubezpieczony w tym zakresie?). Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 każdy pracodawca w Anglii ma obowiązek wykupić ubezpieczenie OC firmy, to z niego pokrywane są koszty, odszkodowania wynikłe z zaniedbań pracodawcy wobec pracowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom12333 Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 A co to jest OC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trb Opublikowano 4 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 Jak sama nazwa mówi Odpowiedzialność Cywilna , na zachodzie jest to standar i nic w tym dziwnego.Przykładowo jedziesz wózkiem z zakupami, i na parkingy zarysowałeś przypadkowo lakier na samochodzie innego klienta, w tym przypadku dajesz nr polisy OC, i nie płacisz z własnej kasy tylko pokrywa twój ubezpieczyciel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tom12333 Opublikowano 4 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2008 A co z nieszczęśliwymi wypadkami, kiedy to mi się coś stało. Co z pokryciem kosztów leczenia w szpitalu itp.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi