Wzór podania -zaniżony uszczerbek na zdrowiu

Założył aguska1972, 22 stycznia 2020 · 729 wyświetleń

aguska1972

Dziś znalazłam ten wzór i postanowiłam go tu umieścić dla tych którzy chcą się odwołać ,a nie za bardzo wiedzą jak napisać takie odwołanie

Wzór odowłania - zaniżony uszczerbek na zdrowiu

imię i nazwisko miejscowość data

adres

nazwa ubezpieczyciela

adres

Dotyczy sprawy nr z dnia

Wnoszę o ponowne rozpatrzenie sprawy, tj. wezwanie mnie osobiście na komisję lekarska, ustalenie prawidłowego trwałego uszczerbku na zdrowiu oraz dopłatę należnej kwoty odszkodowania.

Uzasadnienie

(Nazwa ubezpieczyciela) decyzją z dnia .... przyznał mi odszkodowanie w wysokości ..... zł przy ustaleniu, że doznany uszczerbek na zdrowiu wynosi .. %. Uważam że uszczerbek ten w moim przypadku został ewidentnie zaniżony. Doznany przeze mnie uraz w postaci ..... stanowi z pewnością wyższy uszczerbek niż ustalony przez ( nazwa ubezpieczyciela). Uraz ten spowodował u mnie .... (wymienić skutki,objawy).

W związku z powyższym, w celu prawidłowego ustalenia uszczerbku na zdrowiu proszę o zorganizowanie i wezwanie mnie osobiście na komisję lekarską.

Podkreślam że nie jest moim zamiarem ,,naciąganie,, (nazwa ubezpieczyciela) na wypłatę odszkodowania przewyższającego doznaną szkodę. Moim celem jest jedynie uzyskanie bez wątpienia należnego odszkodowania, w wysokości adekwatnej do doznanego urazu.

Biorąc powyższe pod uwagę wnoszę jak na wstępie.

(podpis)

polny-wiatr30

Witam serdecznie,

niestety ubezpieczyciele bardzo często zaniżają odszkodowania. Zmusza to poszkodowanych do przygotowania odwołania od decyzji o odmowie przyznania odszkodowania albo o zaniżonym odszkodowaniu. Sprawę można oczywiście zlecić Kancelarii Odszkodowawczej albo Kancelarii Adwokackiej. Korzystniej jednak jest zrobić to samemu, o ile takie odwołanie będzie profesjonalne i merytoryczne. Warto więc dowiedzieć się jak powinno wyglądać odwołanie od decyzji, co powinno zawierać, jakich argumentów można użyć w danej sytuacji.

Na naszej stronie można znaleźć zakładkę link zewnętrzny zablokowany. Poszkodowany może tam dowiedzieć się gdzie i jak należy zgłosić szkodę oraz jak przygotować większość podstawowych pism do ubezpieczyciela, w tym odwołań w różnych przypadkach szkodowych. Co ważne znajdują się tam nie tylko wzory, ale również przykłady pism, wniosków, wzorów i odwołań. Można więc zobaczyć jak wygląda profesjonalne i merytoryczne pismo dzięki któremu ubezpieczyciel potraktuje nas poważnie.

W zakładce tej można znaleźć między innymi:

- odwołanie od szkody częściowej oraz całkowitej na pojeździe,

- odwołanie od decyzji ZUS w sprawie jednorazowego odszkodowania,

- zgłoszenie szkody na pojeździe z OC sprawcy,

- zgłoszenie szkody osobowe z OC sprawcy,

- wniosek o jednorazowe odszkodowanie z ZUS po wypadku przy pracy,

- wzór pozwu o zadośćuczynienie,

- wzór umowy kupna/sprzedaży pojazdu,

- wiele, wiele innych.

W razie pytań zapraszam do kontaktu przez odpowiedź na forum lub wysłanie zgłoszenia.

Pozdrawiam,

Izabela