KrolikMU Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Witam, mam pytanie odnośnie odszkodowania. Mianowicie, w tamtym roku (listopad) doznałem urazu kolana lecz do lekarza zgłosiłem się dopiero po 3 czy 4 dniach od urazu, okazało się że to zerwany ACL. W styczniu miałem operację, miesiąc temu zakończyłem leczenie i złożyłem wniosek do ubezpieczalni o odszkodowanie. W dniu dzisiejszym dowiedziałem się że potrzebna jest mi kartoteka z dnia urazu, a takiego dokumentu nie posiadam gdyż jak napisałem wyżej u lekarza byłem kilka dni później. Czy jeśli napiszę do ubezpieczalni że nie posiadam takiego dokumentu są szanse na uzyskanie odszkodowania czy raczej będą kręcić że uraz mógł się stać kiedy indziej lub w innych okolicznościach. Proszę o szybką odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariga Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Nie martw się na zapas, wyślij im takie dokumenty medyczne, jakie masz.Gdy zgłosiłeś się do lekarza, lekarz na pewno zapytał Cię, kiedy doznałeś urazu i wpisał tę datę do karty leczenia. Tak się często zdarza, że uraz nie daje objawów od razu, tylko po jakimś czasie. Ubezpieczyciele o tym wiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrolikMU Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 a czy takie coś może wpłynąć na decyzję o nie przyznaniu odszkodowania ? Lub o zmniejszeniu kwoty odszkodowania, dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariga Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Z jakiego ubezpieczenia to zgłaszałeś? Ze swojego NNW, czy z czyjejś polisy OC?Jeśli z czyjejś polisy OC, to nie powinno mieć wpływu.Jeśli z własnego NNW (np, szkolnego, sportowego, mieszkaniowego), to szukaj tej informacji w swoich warunkach ubezpieczenia (OWU), bo ubezpieczyciele stosują różne wyłączenia i ograniczenia odpowiedzialności, nie ma jednej reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrolikMU Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Jest to moje ubezpieczenie PZU, w piśmie które dostałem jest napisane że "Niedostarczenie dokumentów może uniemożliwić ustalenie odpowiedzialności PZU za zgłoszone zdarzenie, bądź utrudnić ustalenie wysokości świadczenia, a tym samym może wpłynąć na czas oczekiwania na wypłatę". Proszę o szybką odpowiedz ponieważ mam tylko 7 dni na odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariga Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Spoko. Wyślij im taką dokumentację medyczną, jaką masz i dołącz swoje oświadczenie, że udałeś się do lekarza wtedy, gdy uraz zaczął dawać dolegliwości bólowe, bo bezpośrednio po wypadku nie bolało, więc myślałeś, że się nic nie stało. Przy okazji sprawdź, czy lekarz wpisał datę wypadku do Twojej karty. A czy masz gdzieś ogólne warunki tego ubezpieczenia (OWU)? Tam w rozdziale o obowiązkach ubezpieczonego powinna być informacja, co oni chcą, żeby ubezpieczony zrobił po wypadku. Jeśli będzie np. "niezwłocznie udać się do lekarza", to moim zdaniem wszystko jest w porządku - przecież udałeś się niezwłocznie po tym, jak powziąłeś przypuszczenie, że mogłeś doznać urazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrolikMU Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Nie mam w domu żadnych warunków a jest to ubezpieczenie pracownicze, jakiś specjalny program PZU. Gdyby nie przyznali mi odszkodowania to czy mogę się odwołać od tej decyzji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariga Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Oczywiście, że możesz. Jeśli Ci odmówią, to w piśmie, które dostaniesz, poinformują Cię o możliwości odwołania. Pismo z odwołaniem należy adresować do Zarządu ubezpieczyciela. W razie, gdyby odmówili - służę pomocą. Ale nie sądzę, żeby miało się tak stać. Osoba w Twojej firmie, która zajmuje się ubezpieczeniami, powinna na Twoją prośbę udostępnić Ci warunki Twojej polisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi