kaziuniu2507 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam Jestem po wypadku samochodowym i nie mam pojęcia o jakie odszkodowanie mogę się starać z polisy sprawcy OC. Byłem pasażerem samochodu który prowadził mój kolega. miałem liczne obicia i potłuczenia oraz wstrząs mózgu naderwania ścięgien i więzadeł szyi złamanie trzonu c-5 z jego lekkim przemieszczeniem uraz głowy oraz przepuklina która uciska korzeń nerwowy w wyniku czego potrzebna będzie operacja wymiany dysku międzykręgowego na sztuczny ! który będzie trzeba wymieniać co 10-15 lat oraz po wstrząśnieniu mózgu zostały mi piski i dziwne dźwięki w głowie które będę miał prawdopodobnie do końca życia. Bardzo proszę państwa o pomoc i z góry DZIĘKUJE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1661348278 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Dzień Dobry, Bez zapoznania się z dokumentacją medyczną przez specjalistów oraz kilku innych rzeczy takich jak okoliczności i skutki wypadku nie da się podać kwoty odszkodowania o jaką można się starać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaziuniu2507 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 wypadek wydarzył się w drodze do pracy na jezdnie wyskoczył nam dzik kolega chcąc uniknąć zderzenia gwałtownie skręcił kierownicą po czym samochód przewrócił się na bok i uderzył podwoziem w drzewo w wyniku czego trafiłem do szpitala zostałem wypisany a na drugi dzień trafiłem na SOR koledze nic się nie stało. Samochód do kasacji ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 kaziuniu2507 wrote:Witam Jestem po wypadku samochodowym i nie mam pojęcia o jakie odszkodowanie mogę się starać z polisy sprawcy OC. Byłem pasażerem samochodu który prowadził mój kolega. miałem liczne obicia i potłuczenia oraz wstrząs mózgu naderwania ścięgien i więzadeł szyi złamanie trzonu c-5 z jego lekkim przemieszczeniem uraz głowy oraz przepuklina która uciska korzeń nerwowy w wyniku czego potrzebna będzie operacja wymiany dysku międzykręgowego na sztuczny ! który będzie trzeba wymieniać co 10-15 lat oraz po wstrząśnieniu mózgu zostały mi piski i dziwne dźwięki w głowie które będę miał prawdopodobnie do końca życia. Bardzo proszę państwa o pomoc i z góry DZIĘKUJE Witam,Zadośćuczynienie z art. 445 K.C. ma przede wszystkim charakter kompensacyjny; wobec czego jego wysokość nie może stanowić zapłaty sumy symbolicznej, czy też określonej sztywnymi regułami, tak jak z ustawy wypadkowej, lecz musi przedstawiać jakąś ekonomicznie odczuwalna wartość. Zadośćuczynienie winno uwzględniać doznaną krzywdę poszkodowanego, na którą składają się cierpienia fizyczne w postaci bólu i innych dolegliwości oraz cierpienia psychiczne polegające na ujemnych uczuciach przeżywanych bądź w związku z cierpieniami fizycznymi, bądź w związku z następstwami uszkodzenia ciała lub rozstroju zdrowia, zwłaszcza trwałymi lub nieodwracalnymi.” Z drugiej jednak strony przyjmowane jest zapatrywanie, zgodnie z którym przy uwzględnieniu krzywdy osoby poszkodowanej wysokość przyznanego mu zadośćuczynienia powinna być utrzymana w rozsądnych granicach, odpowiadających aktualnym warunkom i przeciętnej stopie życiowej społeczeństwa (por. wyrok Sądu Najwyższego z dnia 24 czerwca 1965 r. I PR 203/65 OSPiKA 1966/4 poz. 92). Najbliższym punktem odniesienia dla tego kryterium powinien być natomiast poziom życia osoby, której przysługuje świadczenie, gdyż to jej stopa życiowa rzutować będzie na rodzaj wydatków konsumpcyjnych mogących zrównoważyć doznane cierpienia (wyrok Sądu Najwyższego z dnia 29 maja 2008 r. II CSK 78/08) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 kaziuniu2507 wrote: Witam Jestem po wypadku samochodowym i nie mam pojęcia o jakie odszkodowanie mogę się starać z polisy sprawcy OC. Byłem pasażerem samochodu który prowadził mój kolega. miałem liczne obicia i potłuczenia oraz wstrząs mózgu naderwania ścięgien i więzadeł szyi złamanie trzonu c-5 z jego lekkim przemieszczeniem uraz głowy oraz przepuklina która uciska korzeń nerwowy w wyniku czego potrzebna będzie operacja wymiany dysku międzykręgowego na sztuczny ! który będzie trzeba wymieniać co 10-15 lat oraz po wstrząśnieniu mózgu zostały mi piski i dziwne dźwięki w głowie które będę miał prawdopodobnie do końca życia. Bardzo proszę państwa o pomoc i z góry DZIĘKUJE Od 15 tyś w górę, ostateczną kwotę można ustalić po zapoznaniu się z dokumentacją medyczną i pana sytuacją życiową i zawodową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi