Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wysokość odszkodowania za zerwanie ścięgna Achillesa

msemafor
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Właśnie dostałem decyzję z PZU w sprawie odszkodowania za całkowite zerwanie ścięgna Achillesa. Poniżej podaję dane z decyzji PZU Życie:

Ubezpieczenie grupowe z pracy,

Suma ubezp.: 9000,00 zł.

Trwały uszczerbek - kwota świadczenia za 1 %: 5%

Trwały uszczerbek - uznany %: 7%

Należna kwota świadczenia: 3150,00 zł.

Zakończyłem już zapisane przez chirurga zabiegi rehabilitacyjne, nie mam żadnych powikłań, już prawie chodzę normalnie.

Moje pytanie brzmi:

Czy stwierdzony przez lekarza orzecznika PZU Życie uszczerbek na zdrowiu i kwota odszkodowania jest zaniżona przez ubezpieczyciela czy jednak w miarę właściwa ?

Będę wdzięczny za odpowiedzi i wskazówki osób, którzy mieli podobne kontuzje. To moja pierwsza tak poważna kontuzja i pierwszy kontakt z ubezpieczycielem.

Witam,

Ścięgno Achillesa najsilniejszym ścięgnem w całym organizmie człowieka, łączącym kość piętową z mięśniami łydki, a jego długość u osoby dorosłej osoby dorosłej może sięgać 14-16 cm. Jego prawidłowe funkcjonowanie jest kluczowe przy chodzeniu, bieganiu oraz skokach, dlatego też jest najczęstszym urazem, jakiego doznają sportowcy. Niestety jego uraz jest bardzo bolesny i często ogranicza a nawet uniemożliwia na jakiś czas normalne funkcjonowanie. Jeżeli jest tylko naciągnięte lub naderwane najczęściej stosuje się leczenia zachowawcze ale w przypadku całkowitego zerwania najczęściej konieczna jest operacja i dłuższe unieruchomienie.

Ocena uszczerbku w przypadku zerwania ścięgna zależy głównie od stopnia urazu, procesu leczenia i dalszych powikłań. Z tego co Pan opisuje wynika, że leczenie zostało zakończone i nie wygląda na to aby uraz spowodował trwałe i nieodwracalne uszkodzenie ścięgna, tym samym przyznany % może być jak najbardziej adekwatny. Jednak aby stwierdzić czy orzecznik PZU dokonał właściwej oceny konieczne jest zapoznanie się z całością dokumentacji medycznej, łącznie z rehabilitacją. Zakres procentowy stopnia uszczerbku w przypadku uszkodzenia tkanek miękkich podudzia, skóry, mięśni, naczyń, nerwów, ścięgna Achillesa i innych może wynosić od 1-35% w zależności od zakresu i stopnia zmian. Za samo ścięgno Achillesa procent uszczerbku najczęściej oscyluje w okolicach max od 1 do 15-20%.

Proszę mieć również na uwadze, że ubezpieczenia grupowe w pracy zaliczają się do ubezpieczeń uzależnionych od OWU (Ogólne Warunki Ubezpieczenia) i mają z góry określoną sumę ubezpieczenia oraz kwotę wypłacaną za 1% uszczerbku. Od tych dwóch elementów jest uzależniona wysokość wypłaty. Reasumując zawsze może Pan złożyć odwołanie od decyzji, jednak wtedy musi się Pan liczyć z koniecznością dostarczenia do TU dalszej dokumentacji medycznej aby potwierdzić, że uszczerbek jest większy niż oceniono. Dodatkowo polecam dokładne zapoznanie się z OWU dołączonego do polisy i sprawdzenie jaki jest jego zakres.

W celu zgłębienia tematu urazów, polecam zapoznanie się z artykułem zawartym w naszym poradniku:

https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/uszczerbki-za-urazy-nogi-stopy-kostki-podudzia-kolana-uda-i-stawu-biodrowego/

Pozdrawiam,

Izabela Stryjewska

Izabela Stryjewska

Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl

ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec

www.campter.pl

Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania