szakal Opublikowano 12 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2014 Witam serdecznieMam pytanie do Państwa. Jestem zatrudniony w firmie, w której pracuje tylko ja i mój pracodawca. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Firma realizuje zlecenie na dużej fabryce. Podczas pracy uległem wypadkowi, uderzyłem się w głowę, wskutek czego mam rozcięcie 7 cm na czole i założonych 5 szwów. Dostałem zwolnienie na 9 dni, do czasu zdjęcia szwów. Teraz moje pytanie. Czy moje wynagrodzenie za dni zwolnienia pokrywa 100 % ZUS w formie zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego, ponieważ jest to wypadek przy pracy? Czy jednak odpowiedzialność spada na pracodawcę? Pracodawca twierdzi, że to on będzie musiał zapłacić mi za wolne, ponieważ pierwsze 33 dni w roku idzie z kieszenie pracodawcy. Ale to chyba nie obowiązuje w przypadku wypadku przy pracy? Drugie pytanie jest takie: czy mogę wnioskować o jakieś odszkodowanie? Jeśli tak, to do kogo, ZUS czy pracodawca? Jak czytałem w ZUSie musi być stały uszczerbek na zdrowiu albo powyżej 6 msc. Chyba takiego uszkodzenia głowy nie można do tego zaliczyć? Jakie są Państwa doświadczenia? Zupełnie nie znam się na tych sprawach, a pracodawca wydaje się być mało zainteresowany moją sprawą, podejrzewam, że z obawy, że jakaś część odpowiedzialności finansowej może ciążyć na nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ewania Opublikowano 20 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2014 1. Masz rację - jeśli wypadek zostanie uznany za wypadek przy pracy - to od pierwszego dnia zwolnienia lekarskiego jest ono płacone z funduszu ZUS (tylko przy "zwykłym" chorobowym jest tak, jak mówi Twój pracodawca).2. Firma (firemka jest malutka, więc pracodawca powinien zlecić przeprowadzenie postępowania powypadkowego specjaliście ds. bhp z zewnątrz, a sam może być drugim członkiem zespołu powypadkowego.3. Zobowiązują go do tego przepisy, Protokół musi (powinien) być sporządzony w ciągu 14 dni. W przypadku nie sporządzenia dokumentacji (tzw. "zatajenia" wypadku pracodawcy grozi odpowiedzialność wykroczeniowa (kodeks pracy, art. 283. paragraf 2. 6) - w zakresie "zatajenia", bo przy takim wypadku jak Twój nie ma potrzeby informowania o nim PIP i prokuratury, ale dokumentację sporządzić trzeba).4. Dopiero po otrzymaniu Protokołu, uznaniu zdarzenia za WPP (wypadek przy pracy) i zakończeniu leczenia, składasz do ZUS wniosek o jednorazowe odszkodowanie, razem z wypełnionym przez lekarza drukiem N9 (zaśw. lekarskie), możesz go pobrać ze strony ZUS-u. Stopień uszczerbku na zdrowiu ustala lekarz ZUS, nie jest wymagane żadne zwolnienie lekarskie, żeby taki uszczerbek mógł być stwierdzony. I nie musi być wcale duży. Obecnie za każdy procent uszczerbku na zdrowiu (stałego lub długotrwałego ZUS wypłaca ciut ponad 700 zł chyba).5. Szwy na czole to wcale nie jest mały uszczerbek - pozostają blizny. Uważam, że warto.6. Pracodawcę uspokój, nic mu nie grozi, JESLI dokumentacja zostanie sporządzona, natomiast JESLI nie zostanie - to i owszem - patrz wyżej.7. Dla pracodawcy korzystniejsze jest uznanie Twojego wypadku za WPP niz nie uznanie, bo - jak pisalam - za zwykle chorobowe do 33 dni płaci on, a przy wypadku przy pracy - od razu ZUS (a składkę wypadkową przecież Twoją opłaca w składkach do ZUS, nie ma więc powodu, żeby z tego nie skorzystać). Poczytaj też tutaj>>> http://www.pip.gov.pl/html/pl/prewencja/wypadki/88000000.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szakal Opublikowano 21 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Bardzo dziękuję za obszerną odpowiedź. Protokół z wypadku został zrobiony tego samego dnia przez pracownika bhp fabryki, na której pracujemy.Czyli teraz muszę ponownie zgłosić się do tego szpitala, aby wypełnili mi ten druk N9? Wystawią mi to bez problemu? Po wypadku dostałem od nich skierowanie do chirurga na zdjęcie szwów, ale nie zgłosiłem się i żona mi zdjęła te szwy.Czyli o odszkodowanie składam ja do ZUS-u, a o zasiłek chorobowy składa w moim imieniu pracodawca, tak?I jeszcze mam pytanie, czy wynagrodzenie za ten miesiąc dostanę od razu z uwzględnieniem zasiłku, czy tylko za te dni, co pracowałem, a ten zasiłek po jakimś czasie, kiedy ZUS to ogarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessa Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Cześć. Mój mąż pracuje na budowie. Przechodził niedaleko rusztowania i jeden z kolegów znajdujący się u góry upuścił płytkę, która upadła na głowę mojego męża. Ma rozciętą głowę, 8 szwów w okolicy czołowej i wstrząśnienie mózgu. Pracodawca niestety nie zapewnił wystarczającej ilości kasków dla wszystkich pracowników pracujących na budowie, więc niestety akurat tego dnia dla mojego męża zabrakło kasku. Czy może się starać o odszkodowanie od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Witam serdecznie, Pani mąż jako osoba poszkodowana w pracy ma możliwość uzyskać odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu spowodowany wypadkiem. Jeżeli skutki wypadku i urazu głowy będą się utrzymywać i konieczne będzie dalsze leczenie lub zostaną brzyskie blizny na twarzy, to maż po zakończonym leczeniu powinien zgłosić się do ZUS z wnioskiem o wypłatę jednorazowego odszkodowania. ZUS wyśle męża na komisję lekarską gdzie lekarz orzecznik stwierdzi wysokość doznanego uszczerbku na zdrowiu. Z tego co Pani pisze, to pracodawca nie zapewnił pracownikom na budowie kasków, co oznacza, że nie dopełnił przepisów BHP. W protokole BHP powinno być wskazane to uchybienie i wtedy mąż miałby możliwość uzyskania odszkodowania uzupełniającego po uzyskaniu świadczenia z ZUS. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Polecam leż lekturę naszego Vademecum uzyskania odszkodowania z ZUS i Vademecum uzyskania odszkodowania z OC pracodawcy. Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi