Witam serdecznie
Mam pytanie do Państwa. Jestem zatrudniony w firmie, w której pracuje tylko ja i mój pracodawca. Jestem zatrudniony na umowę o pracę. Firma realizuje zlecenie na dużej fabryce. Podczas pracy uległem wypadkowi, uderzyłem się w głowę, wskutek czego mam rozcięcie 7 cm na czole i założonych 5 szwów. Dostałem zwolnienie na 9 dni, do czasu zdjęcia szwów. Teraz moje pytanie. Czy moje wynagrodzenie za dni zwolnienia pokrywa 100 % ZUS w formie zasiłku chorobowego z ubezpieczenia wypadkowego, ponieważ jest to wypadek przy pracy? Czy jednak odpowiedzialność spada na pracodawcę? Pracodawca twierdzi, że to on będzie musiał zapłacić mi za wolne, ponieważ pierwsze 33 dni w roku idzie z kieszenie pracodawcy. Ale to chyba nie obowiązuje w przypadku wypadku przy pracy? Drugie pytanie jest takie: czy mogę wnioskować o jakieś odszkodowanie? Jeśli tak, to do kogo, ZUS czy pracodawca? Jak czytałem w ZUSie musi być stały uszczerbek na zdrowiu albo powyżej 6 msc. Chyba takiego uszkodzenia głowy nie można do tego zaliczyć? Jakie są Państwa doświadczenia? Zupełnie nie znam się na tych sprawach, a pracodawca wydaje się być mało zainteresowany moją sprawą, podejrzewam, że z obawy, że jakaś część odpowiedzialności finansowej może ciążyć na nim.