Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie od zarzadcy drogi smiertelny wypadek rodzica

polapolapola
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Moj tato zginal tragicznie po tym jak na samochod ktorym jecha do pracy spadlo sprochniale drzewo. W tym czasie szalal huragan Ksawery. Ewidentnie jest to wina zarzadcy drogi ktory drzewa sprochnialego nie usunal! Zycia mojego Taty nikt mi nie jest w stanie zwrocic i zadne pieniadze mi tego nie wynagrodza, jednakze nie wiem czy kwota ktora mi przedstawiono jest wlasciwa. Nie wiem czy powinnam przyjac ugode czy pojsc do sadu. Jaka kwota wchodzi w rachube?

jaką kwotę zaproponowali ?

Należy się Tobie zadośćuczynienie oraz odszkodowanie za znaczne pogorszenie się sytuacji życiowej. Możliwa że również renta.

Podaj swojego emaila zamiast małpy wpisz (at) a zanalizuję Twoją sprawę.

lacznie 70 000 zadoscuczynienia, mowia ze jesli jestem osoba dorosla nie ma mowy o odszkodowaniu za znaczne pogorszenie sie sytuacji zyciowej, nie mieszkam z rodzicami.

• 4 tygodnie później...

Wojciech Drapała wrote:

Jeżeli chodzi o odszkodowanie za pogorszenie sytuacji życiowej, to nie ma znaczenia, czy jest Pani osobą dorosłą czy nie. Ważne jest np. czy pozostawała Pani na utrzymaniu ojca.

Wg mnie dla wysokości stosownego odszkodowania ma wpływ wiek roszczącego, bo to pogorszenie u małoletniego w wieku 5-10 lat będzie o wiele większe, dłuższe, niż dla studenta, który jest u progu samodzielności życiowej :)

• 2 tygodnie później...

To wszystkko zależy od tego ile Pan ma lat, jakie zarobki miała Pana ojciec, czy było to jedyne źródło utrzymania. Należą się Panu dwa rodzaje świadczeń

1)odszkodowanie za pogorszenie sytuacji życiowej - tutaj ważne są elementy, które wymieniłem; jak zmieniła się sytuacja materialna po smierci ojca,

2) zadośćuczynienie za śmierć (za krzywdę) - zaproponowana kwota wydaje się ok.

Z czystej ciekawości - w jakim mieście miało miejsce zdarzenie ? (sądy w różnych regionach zasądzają różne kwoty)