Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie - złamane podudzie.

Sebastian1661348276
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. chciałbym się dowiedzieć ile mógłbym dostać odszkodowania ze szkoły tak mniej więcej (bo nie pamiętam na ile jestem ubezpieczony) no i od sprawcy wypadku.

W dniu 9.06.2014r na rondzie u siebie w miejscowości jadąc skuterem doznałem wypadku, kobieta wymusiła mi pierwszeństwo, wskutek tego miałem złamane podudzie prawe ze skróceniem odłamów oraz uogólnione potłuczenie ciała oraz głowy. W tym samym dniu nastawiali mi kość piszczelową. Kolejnego dnia miałem operację, wstawili mi dwa druty do nogi. Dnia 21.06.2014r wyszedłem ze szpitala. Na wizytę kontrolną udałem się 1.07.2014r, wtedy zdjęto mi szwy z nogi i z głowy. Na następną wizytę pojechałem 18.07.2014r, wtedy zrobiono mi prześwietlenie nogi, ale widoczny jest brak zrostu. Na kolejną wizytę udaję się w dniu 8.08.2014r .

Także nasuwa się kolejne pytanie ile tak mniej więcej może się zrastać taka kość, jestem młody mam dopiero 17lat.

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuje za odpowiedź :D

Witam,

w pana przypadku zakres roszczeń jak ich wysokość będą bardzo wysokie. Zadośćuczynienie w tym przypadku to kilkadziesiąt tysięcy złotych. Cieżko jest podać dokładną kwotę bez analizy dokumentacji medycznej.

Z polisy NW ze szkoły bardzo niewiele, natomiast zdecydowanie więcej z polisy OC sprawcy wypadku (w zakres odpowiedzialność z OC wchodzi szeroki zakres możliwości odszkodowawczych). W razie pytań służę pomocą. Proszę pilnować i zbierać dokumentację medyczną dotyczącą leczenia i wszelkie faktury, rachunki dotyczące zakupu leków itd. Powinny być imienne na Pana, aby ubezpieczyciel ich nie zakwestionował. Pozdrawiam

Sebastian177 wrote:

A tak mniej więcej ile mógłbym uzyskać, jestem ciekawy kwoty? :)

Zmojego punktu widzenia nie jest możliwe podanie kwoty bez wglądu do dokumentacji. Zbyt wiele czynników składa się na wysokość zadośćuczynienia. Mozliwe jest do uzyskania 30tys, 50tys bądż nawet 150tys bo i z takim przypadkiem się spotkałem lecz dodam, że w powikłaniu doszło do uszkodzenia nerwu strzałkowego. Przykro mi ale podając konkretną kwotę wywróżył bym ją z kart a jasnowidzem nie jestem. :)

DianaS wrote:
Z polisy NW ze szkoły bardzo niewiele, natomiast zdecydowanie więcej z polisy OC sprawcy wypadku (w zakres odpowiedzialność z OC wchodzi szeroki zakres możliwości odszkodowawczych). W razie pytań służę pomocą. Proszę pilnować i zbierać dokumentację medyczną dotyczącą leczenia i wszelkie faktury, rachunki dotyczące zakupu leków itd. Powinny być imienne na Pana, aby ubezpieczyciel ich nie zakwestionował. Pozdrawiam
Cała dokumentacja medyczna jest w szpitalu gdzie się leczyłem, nie wydano mi jej, ponieważ leczenie trwa nadal, żadnych leków nie biorę, bo na szczęście nie ma takiej potrzeby.
Centrum Polska wrote:
Zmojego punktu widzenia nie jest możliwe podanie kwoty bez wglądu do dokumentacji. Zbyt wiele czynników składa się na wysokość zadośćuczynienia. Mozliwe jest do uzyskania 30tys, 50tys bądż nawet 150tys bo i z takim przypadkiem się spotkałem lecz dodam, że w powikłaniu doszło do uszkodzenia nerwu strzałkowego. Przykro mi ale podając konkretną kwotę wywróżył bym ją z kart a jasnowidzem nie jestem. :)
W porządku rozumiem, czyli muszę uzbroić się w cierpliwość co do ubezpieczenia. Co Pan miał na myśli dokładnie pisząc to że doszło do uszkodzenia nerwu strzałkowego? Chodziło o to, że nie mogę podnieść stopy chociaż ile bym sił w to nie włożył?

Sebastian177 wrote:
Centrum Polska wrote:
W porządku rozumiem, czyli muszę uzbroić się w cierpliwość co do ubezpieczenia. Co Pan miał na myśli dokładnie pisząc to że doszło do uszkodzenia nerwu strzałkowego? Chodziło o to, że nie mogę podnieść stopy chociaż ile bym sił w to nie włożył?
Proszę wybaczyć prostote i moje lenistwo :)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nerw_strzałkowy_wspólny

Wracając do sprawy rozumiem, że nie posiada Pan żadnego pełnomocnika do prowadzenia sprawy o odszkodowanie??

Centrum Polska wrote:

Wracając do sprawy rozumiem, że nie posiada Pan żadnego pełnomocnika do prowadzenia sprawy o odszkodowanie??

Posiadam, lecz chciałbym się dowiedzieć też od tutejszych znawców jak Oni to widzą :)

No kwoty nie powiedzieli mi, dlatego zwróciłem się do Was żebyście mniej więcej przybliżyli mnie do tego tematu, jedyne co to powiedzieli że uraz jest poważny no i kwota może być też duża (zależy jak dla kogo). Powiedział również, że już przed zakończeniem leczenia będzie się starał o to żebym dostał jakieś wstępne odszkodowanie.

Sebastian177 wrote:

No kwoty nie powiedzieli mi, dlatego zwróciłem się do Was żebyście mniej więcej przybliżyli mnie do tego tematu, jedyne co to powiedzieli że uraz jest poważny no i kwota może być też duża (zależy jak dla kogo). Powiedział również, że już przed zakończeniem leczenia będzie się starał o to żebym dostał jakieś wstępne odszkodowanie.

Kwota to istotny element likwidacji szkody, pełnomocnik z profesjonalnym podejściem do klienta powinien poinformować go o mozliwościach związanych z likwidacją szkody. Tymbardziej jeżeli jest w posiadaniu całej dokumentacji medycznej... Następnym ważnym elementem jest pobieranie prowizji od wszystkich świadczeń oraz jej wysokość. Skoro pofatygował się Pan zasięgnięcia opinii na forum to nie do końca obdarował Pan swojego pełnomocnika zaufaniem w przedmiotowej sprawie.

Centrum Polska wrote:

Kwota to istotny element likwidacji szkody, pełnomocnik z profesjonalnym podejściem do klienta powinien poinformować go o mozliwościach związanych z likwidacją szkody. Tymbardziej jeżeli jest w posiadaniu całej dokumentacji medycznej... Następnym ważnym elementem jest pobieranie prowizji od wszystkich świadczeń oraz jej wysokość. Skoro pofatygował się Pan zasięgnięcia opinii na forum to nie do końca obdarował Pan swojego pełnomocnika zaufaniem w przedmiotowej sprawie.

Nie ma on pełnej dokumentacji tylko sam wypis ze szpitala, cała dokumentacja została w szpitalu, ponieważ nie zostało zakończone leczenie. Obdarowałem go zaufaniem, ale czasami warto zapytać się innych forumowiczów co o takiej sytuacji sądzą ;)

Nie ma związku kontuowanie leczenia z dokumentacją medyczną. Jest ona do uzyskania w momencie opuszczenia szpitala. Trzeba złozyć odpowiedni wniosek w placówce medycznej... Im szybciej się to zrobi tym szybciej uzyskane zostaną wyzsze kwoty... Kto ma pozyskać w Pana przypadku dokumentację?

Lekarz dyżurny powiedział mi, że jak zostanie zakończone leczenie to wtedy dostanę wszystkie papierki, więc myślałem że dopiero wtedy wszystkie dokumenty związane z leczeniem dostanę. Ale dobrze wiedzieć, o tym że można złożyć taki wniosek. Dziękuje za radę, za tydzień jadę do szpitala w którym się leczyłem, to zapytam się o tą dokumentację :)

1. kwota odszkodowania zależy od poniesionych strat i utraconych korzyści - wyliczyć ją z głowy trudno :)

2. zadośćuczynienie zależy od wielu czynników takich jak: długość leczenia, wiek poszkodowanego, trwałe następstwa, powikłania, ilość zabiegów operacyjnych, spadek jakości życia itp. - kwota tak jak napisał Pan Mariusz może być od 30 do 150 tyś i nie ma możliwości jej ustalenia bo My nic o sprawie nie wiemy :) Warto jednak o takie rzeczy pytać pełnomocnika, bo on ma dokumenty (a przynajmniej powinien je mieć), zna Pana sytuację i po wtóre powinien się wykazać wiedzą i znajomością tematu.

Centrum Polska wrote:

Dlaczego pełnomocnik nie zwróci się o dokumentację do szpitala za Pana???

Ponieważ sam się w błąd wprowadziłem, myśląc że całą dokumentację dostanę po zakończeniu leczenia

To już jest pytanie do lekarza prowadzącego... Dodatkowo Pana hobby/zainteresowania nie pozostaja obijętne przy wysokości zadośćuczynienia... Ale z pewnościa pełnomocnik zrobił wywiad w tym zakresie...

20%+VAT czyli jakieś 25% od wywalczonej kwoty z ubezpieczenia.

Pełnomocnik bierze taką prowizję od wszystkich świadczeń, również ma mnie reprezentować na rozprawie w sądzie która ma się odbyć.

To zdecydowanie za dużo!!! Proszę negocjować kwotę wynagrodzenia. W mojej ocenie nie jest w porządku pobierać sobie wynagrodzenie za koszty klienta które poniósł w związku z leczeniem gdyż te koszty jest pan w stanie uzyskać Sam wysyłając faktury do TU. Taka prowizja i od wszystkich świadczeń to rozbój w biały dzień!!

• 2 tygodnie później...

Miałem kolejną operację w sobotę, ponieważ kość mi się nie zrastała, usunęli mi druty z nogi, a zastąpili je płytą dociskową, a więc nasunęły mi się kolejne pytania:

1) Czy ma to duże znaczenie na kwotę odszkodowania?

2) Czy za leżenie w szpitalu ze szkoły dostanę jakieś odszkodowanie, bo wiem że w pracy jest taka możliwość? Ogólnie leżałem 18dni.