Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie za kolizję

permichal
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich forumowiczów :-) Około 2 tyg. temu miałem kolizję, byłem pasażerem auta osobowego w który wjechał również osobowy. Początkowo kierowca - auta sprawcy próbował wmawiać, że nic się takie nie stało itp. Finalnie pod zderzakiem, jest wygięta podłoga, podłóżnica itp. Przyjechała policja. Dziewczyna, która była kierowcą, źle się czuła od samego uderzenia. Wróciliśmy do domu, kilka godzin później , kiedy zabawnie żartowałem, "dziwię się że mi nic nie jest, a Ciebie wszystko boli", kiedy emocje opadły, zacząłem się "tragicznie czuć". Plecy miałem obrzęknięte, zbierało mi się na wymioty. Udaliśmy się na izbę przyjęć. Lekarz stwierdził:

"S13.4 - skręcenie i naderwanie odcinka szyjnego kręgosłupa" oraz

"T07 - Nieokreślone liczne urazy".

Wyszedłem ze szpitala i chodzę w kołnierzu ortopedycznym. ... 6 dni temu pojawiły się kolejne problemy. Mianowicie bardzo kręciło mi sie w głowie - cały czas, nie moge jeździć samochodem, nawet jedzenie sprawia trudności, ponieważ ciągle rwie mnie na wymioty... byłem u lekarza rodzinnego, który stwierdził że mam zaburzenia blędnika, oczopląs i wysłał mnie do poradni audiologicznej - ktorej termin to listopad,a prywatnie za 3 tygodnie...

W piątek mam wizytę w poradni u ortopedy, ponieważ podejrzewa się zwichnięcie barku i nadgarstka na którym noszę opaskę. Dodam, że samochód sprawcy był ubezpieczony w PROAMA, były oględziny, ale będą kolejne, ponieważ zdjęto zderzak.

I teraz pytanie, czy i kiedy mogę wnioskować do ubezpieczyciela sprawcy - proamy o jakąś zaliczkę na leczenie, cokolwiek. Dodam, że nie mogę jeździć samochodem, cały czas muszę mieć kierowcę... Czy jeżeli nie przyjęli oni odpowiedzialności jeszcze z OC - to co mogę zrobić? I o jakiej kwocie przyszłego odszkodowania/zadośćuczynienia mogę wnioskować?

Dodam również, że ukończyłem kurs na prawo jazdy kat. C, i nie mam jak pójść na badania psychotechniczne - ponieważ ich nie przejdę, jak również nie ma mowy o egzaminie - kręci mi się w głowie , nie mogę jeździć. Tak samo jest ze skokami spadochronowymi, ukończyłem w tym roku szkolenie spadochronowe i również , nie mogę skakać (a sezon trwa) i raczej nie będę mógł już w tym sezonie...

Witam

Należy się Panu zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia, dojazdów oraz zwrot utraconego dochodu(jeżeli przebywał Pan na l4). Może Pan również skorzystać z prywatnych wizyt lekarskich. Proszę podać emaila (zamiast @ wpisać at) a się odezwę.