Szkoda Całkowita. Czy zgodzić się czy odwołać ??

Założył madzia1991, 6 sierpnia 2014 · 405 wyświetleń

madzia1991
Witam miałam kolizję nie z mojej winy. Uznano szkodę całkowitą bo naprawa wynosi ponad 50tys zł. Wyceniono mi auto na kwotę 6500zł + 1750zł za pozostałości wystawione na aukcji. Łączna kwota to 8250zł. I moje pytanie jest takie skoro ja za samochód dałam 12000 zł ( nie liczę dodatkowych wydatków, napraw itp) i chciałabym kupić takie same auto jakie posiadam, ale ceny na allegro wahają się od 10000 do 150000, więc za kwotę która proponuje mi GEN**ALI nie jestem w stanie kupić takiego samego samochodu. I nie wiem czy warto się odwoływać czy policzą mi większą wartość auta. Według ich pisma wartość mojego auta to 8300zł, a na allegro są dopiero od 10000zł. Proszę o doradzenie czy warto się odwoływać czy brać to co proponują. Liczę na szybką pomoc. Mój samochód to peugeot 307 2.0 hdi 2002r.
jesienny-szlak92

Radziłbym Pani się odwołać.

Kto Pani wycenił naprawę? Czy rzeczoznawca ubezpieczyciela czy warsztat? Szczerze powiem, to bardzo dużo jak na samochód o takiej wartości.

A co do wyceny pojazdu, to powinna Pani spróbować załączyć do odwołania wydruki ofert np. z Allegro, bo jest spory rozdźwięk między wyceną ubezpieczyciela a cenami na rynku.

madzia1991
Warsztat wycenił auto na ponad 9tysięcy ale generali i tak wysłało swojego rzeczoznawce który ustalił stawkę 8.300zł.
jesienny-szlak92
A jak warsztat wycenił naprawę?