Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Problem z uzyskaniem odszkodowania z OC sprawcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam problem z uzyskaniem odszkodowania z OC sprawcy :

sprawa wygląda nastepująco jakiś miesiąc temu zostałem poszkodowanym w stłuczce , uznano winę sprawcy po 1 wizycie rzeczoznawcy oceniono uszkodzenie zderzaka , klosza lampy , kierunkowskazu, prawego zderzaka ,zbiornika na płyn spryskiwaczy , generalnie sam plastik . z racji tego że tuż po zdarzeniu słyszałem syczenie oddałem samochód do pro. serwisu ASO tam stwierdzono dodatkowe szkody mn. pompa wspomagania , otrzymałem kosztorys po 1 wszej wizycie na sumę 2,5 tys. ASO wezwało ponownie rzeczoznawce , i samo wykonało kosztorys na nowych częściach na kwot 10tys , ubezpieczyciel nie przysłał kosztorysu po 2gich oględzinach , tylko stwierdził że jest to szkoda całkowita . a ASO stwierdziło ze w tym momencie nie sa juz stroną w postępowaniu . podpisałem z nimi pełnomocnictwo (ASO) , od zdarzenia upłynął ponad 1miesiac , a ja stoję w miejscu ... oprócz info. o szkodzie całkowitej nie otrzymałem żadnych dodatkowych info o proponowanej formie odszkodowania . samochód peugeot 307 2006 ver. epok . na tą chwile warty w oparciu o otomoto itp... +/- 14-15 tys w moim OC ubezpieczeniu wyceniony na 20tys.

2 krotnie dzwoniłem do ubezpieczyciela w ciągu ostatniego tygodnia z prośbą o wysłanie mi proponowanej kwoty odszkodowania / kosztorysu po 2gi oględzinach na tą chwile nic... PYTANIE

1. co z serwisem ASO ? skoro podpisałem upoważnienie a oni nie wywiązali się z naprawy ?

2. kosztorys z aso był na oryg. częściach co jeśli zrobił bym nowy na zamiennikach i kwota byłą by niższa na tyle by koszt naprawy był by ekonomiczny.

3. opcja naprawy bez uzgodnienia ( czyli tak jak czytałem na forach naprawiam na zamiennikach nie przekraczam powiedzmy 8 tys i wysyłam rachunki na ubezpieczyciela ?

Proszę o pomoc nie wiem co robić