Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek samochodowy - zabrane prawo jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W sobotę miałem przykrą sytuacje, a mianowicie spowodowałem wypadek. Jechałem za samochodem poza terenem zabudowanym, wszystko przepisowo 90 km/h. Droga prowadziła pod górę, jako, że trzymałem się za blisko jadącego przede mną Audi, nie widziałem jadących rowerzystów. Kierowca Audi również zobaczył ich dopiero na szczycie i zaczął hamować, ja niestety się nie wyrobiłem i uderzyłem w niego. Niestety nie miałem możliwości zjechania na lewy pas, gdyż jechała nim kolumna samochodów. Audi szkoda całkowita, mój samochód do odratowania. W momencie gdy uderzyłem w Audi, te odskoczyło i uderzyło w rowerzyste (otarcie na łokciu, nic poza tym). Przyjechała policja i z tego względu, że prawo jazdy posiadam od niecałego roku (9 miesięcy) zostało mi ono zabrane. Policjant powiedział, że będą do mnie dzwonić z komendy, kiedy mam się stawić w sprawie tego prawa jazdy i tam mi powiedzą na ile mi je zabiorą. I tu rodzi się pytanie, na ile mogę mi zabrać prawo jazdy i czy jest możliwość uniknięcia tego kosztem grzywny? Dodam, że nie dostałem mandatu, jedyne co otrzymałem, to pokwitowanie za prawo jazdy.

Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...