Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Skręcenie stawu Lisfranca stopy lewej. Skręcenie stawu skokowego leweg

nvvvm
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dzisiaj na lekcji wf-u niefortunnie upadłem na ziemie i momentalnie zaczęła mnie boleć lewa stopa. Myślałem, że to zwykłe stłuczenie ale noga puchła a ból nie ustawał więc wybrałem się na izbe przyjęć gdzie po zdjęciu zostało wykryte : Diagnoza Skręcenie stawu Lisfranca stopy lewej. Skręcenie stawu skokowego lewego. a pod spodem jest jeszcze napisane S93 - Zwichnięcie, skręcenie i naderwanie stawów i więzadeł stawu skokowego i poziomu stopy. Na izbie nałożyli mi opatrunek watowo-bandażowy i kazali zgłosić się na kontrolę do poradni ortopedycznej za 7-10dni. Prawdopodobnie jestem ubezpieczony w szkole ( nie na 100%, ponieważ dopiero przyszedł wrzesień a składki ubezpieczeniowe płaci się dopiero pod koniec miesiąca, ale wydaję mi się, że poprzednie ubezpieczenie trwa do końca września następnego roku szkolnego) i chciałbym się dowiedzieć jaki to % uszczerbku na zdrowiu oraz w jaki sposób i czy w ogóle mógłbym domagać się o odszkodowanie a przede wszystkim czy czekają mnie potem jakieś rehabilitacje. Jest to moje pierwsze skręcenie kostki stąd moja niewiedza.

Skontaktuj się z sekretariatem szkoły i dowiedz się, czy byłeś objęty ubezpieczeniem w dniu zdarzenia. Potem możesz zgłosić do ubezpieczyciela szkodę. Można to zrobić przez telefon. Powinieneś zbierać wszelkie rachunki, paragony za leki, środki opatrunkowe, dojazdy do placówek medycznych, bo może przysługiwać Ci za to zwrot kosztów (oprócz odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu) - to wszystko uzaleznione jest od warunków polisy. W sekretariacie szkoły otrzymasz numer tej polisy grupowej, którą jesteś w szkole objęty. Ten numer trzeba będzie podać przy zgłoszeniu.

O rehabilitację nie pytaj na forum, tylko lekarza na wizycie kontrolnej ;-). Spróbuj skłonić go, żeby dał Ci skierowanie na rehabilitację. Ja miałam w szkole skręcenia obu stawów skokowych, nie miałam rehabilitacji i teraz nie mogę zginać stóp tak, jak się powinno.

Tak, już wiem - dopytałem się w sekretariacie i dowiedziałem się tego czego chciałem apropo ubezpieczenia tylko szkoda, że już ten największy rachunek wyrzuciłem. Mam jeszcze takie pytanie, czy możliwe jest, że odszkodowanie nie zostanie mi przyznane? Bo z tego co mi wiadomo, odbywa się to w ten sposób, że po zaniesieniu tego papierku zwołuje się komisja lekarska i ona bada dany % uszczerbka na zdrowiu czy coś w tym rodzaju na mojej stopie a przecież podobno o odszkodowanie ubiegać się można dopiero po zakończeniu leczenia + dodatkowo w moim przypadku będę mógł się o nie ubiegać dopiero w granicach października, ponieważ dopiero wtedy zostanie zebrana składka ubezpieczeniowa ze szkoły na teraźniejszy rok szkolny. A czy to prawda, że wszelkie zwolnienia ze szkoły lub wf-u podwyższają szansę i kwotę odszkodowania ? Na samym początku powiedziałem, że nie chcę żadnego zwolnienia ale w ogóle nie przemyślałem tego, iż będę ubiegał się o odszkodowanie, więc w takim przypadku mógłbym udać się w jakimś najbliższym czasie do swojego lekarza rodzinnego i myślę, że byłby on w stanie to dla mnie zrobić tylko tutaj moje pytanie - czy to coś zmieni?

1. Termin zapłaty składki za bieżący rok szkolny nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli tylko w dniu wypadku byłeś objęty ubezpieczeniem, to możesz zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela.

2. "Ten papierek", o którym wspominasz, to zapewne druk zgłoszenia szkody. Będziesz musiał również przesłać do zakładu ubezpieczeń kopię dokumentacji medycznej z izby przyjęć i z przychodni. Często jest tak, że w takich prostych urazach lekarze zakładu ubezpieczeń określają % uszczerbku na zdrowiu na podstawie samej dokumentacji, i nie wzywa się poszkodowanego przed komisję lekarską. Ale to nie jest reguła.

3. Odszkodowanie z grupowej polisy szkolnej, którą masz, liczone jest w bardzo prosty sposób: suma ubezpieczenia * % uszczerbku na zdrowiu = kwota do wypłaty.

Przykład:

SU - 10.000 zł

% uszczerbku - 2%

2%*10.000 = 200 zł

Oczywiście nie wiem, jaką masz sumę ubezpieczenia i jaki uszczerbek Ci orzekną, ale mechanizm jest właśnie taki. Zwolnienia lekarskie nie mają więc wpływu na wysokość świadczenia.

4. Szkodę możesz zgłosić przez telefon nawet teraz, ale najlepiej będzie to zrobić po zakończeniu leczenia, bo ubezpieczyciel będzie potrzebował kompletnej dokumentacji medycznej. Nie sądzę, aby mogli Ci odmówić odszkodowania. Uszczerbku przecież doznałeś. Tylko najprawdopodobniej nie będą to duże pieniądze, bo szkolne polisy grupowe mają zazwyczaj niskie sumy ubezpieczenia.

W tym przypadku ma do rzeczy, ponieważ u mnie jest tak, że ubezpieczenie z roku szkolnego 2013/14 trwa do 1 września roku szkolnego 2014/2015 a dopiero po zapłaceniu składki we wrześniu teraźniejszego roku działa ono od 1 września. Mam nadzieję, że napisałem w miarę zrozumiale. Z tym zwolnieniem, to bardziej chodziło mi o to, czy w przypadku powołania takowej komisji wszelkie zwolnienia również nic nie wniosą? Wydaję mi się, że jeżeli przeczytają oni w wywiadzie, że mogę chodzić i nie dostałem nawet zwolnienia z wf-u ( bo nie chciałem) to uznają, iż jest to żaden uszczerbek na zdrowiu ale to oczywiście tylko moje domniemania i moja opinia także ona nic tutaj nie wnosi. BTW. Bardzo dziękuję za wszelkie udzielone mi informacje i porady