Skręcenie stawu Lisfranca stopy lewej. Skręcenie stawu skokowego leweg
Założył nvvvm, 4 września 2014 · 539 wyświetleń
Skontaktuj się z sekretariatem szkoły i dowiedz się, czy byłeś objęty ubezpieczeniem w dniu zdarzenia. Potem możesz zgłosić do ubezpieczyciela szkodę. Można to zrobić przez telefon. Powinieneś zbierać wszelkie rachunki, paragony za leki, środki opatrunkowe, dojazdy do placówek medycznych, bo może przysługiwać Ci za to zwrot kosztów (oprócz odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu) - to wszystko uzaleznione jest od warunków polisy. W sekretariacie szkoły otrzymasz numer tej polisy grupowej, którą jesteś w szkole objęty. Ten numer trzeba będzie podać przy zgłoszeniu.
O rehabilitację nie pytaj na forum, tylko lekarza na wizycie kontrolnej 😉. Spróbuj skłonić go, żeby dał Ci skierowanie na rehabilitację. Ja miałam w szkole skręcenia obu stawów skokowych, nie miałam rehabilitacji i teraz nie mogę zginać stóp tak, jak się powinno.
1. Termin zapłaty składki za bieżący rok szkolny nie ma tu nic do rzeczy. Jeśli tylko w dniu wypadku byłeś objęty ubezpieczeniem, to możesz zgłaszać szkodę do ubezpieczyciela.
2. "Ten papierek", o którym wspominasz, to zapewne druk zgłoszenia szkody. Będziesz musiał również przesłać do zakładu ubezpieczeń kopię dokumentacji medycznej z izby przyjęć i z przychodni. Często jest tak, że w takich prostych urazach lekarze zakładu ubezpieczeń określają % uszczerbku na zdrowiu na podstawie samej dokumentacji, i nie wzywa się poszkodowanego przed komisję lekarską. Ale to nie jest reguła.
3. Odszkodowanie z grupowej polisy szkolnej, którą masz, liczone jest w bardzo prosty sposób: suma ubezpieczenia * % uszczerbku na zdrowiu = kwota do wypłaty.
Przykład:
SU - 10.000 zł
% uszczerbku - 2%
2%*10.000 = 200 zł
Oczywiście nie wiem, jaką masz sumę ubezpieczenia i jaki uszczerbek Ci orzekną, ale mechanizm jest właśnie taki. Zwolnienia lekarskie nie mają więc wpływu na wysokość świadczenia.
4. Szkodę możesz zgłosić przez telefon nawet teraz, ale najlepiej będzie to zrobić po zakończeniu leczenia, bo ubezpieczyciel będzie potrzebował kompletnej dokumentacji medycznej. Nie sądzę, aby mogli Ci odmówić odszkodowania. Uszczerbku przecież doznałeś. Tylko najprawdopodobniej nie będą to duże pieniądze, bo szkolne polisy grupowe mają zazwyczaj niskie sumy ubezpieczenia.