Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

skok na niezabezpieczonej trampolinie znajomego i złamanie kości stopy

cj
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

witam, 2 tygodnie temu skacząc na niezabezpieczonej (w sensie sprężyn po bokach) trampolinie w ogrodzie u znajomego złamałam kość sześcienną i zwichnęłam staw skokowy, z naciekiem płynów.. nogę mam przynajmniej 4 tygodnie w gipsie, rehabilitację polem magnetycznym już podjęłam.. umowę mam na 3/4 etatu, ubezpieczenie grupowe w Warcie.. zadaję pytanie: jak rozwiązać sprawę ubezpieczenia, jakich dokumentów potrzebuję oraz czy mogę poruszyć sprawę trampoliny praktycznie zagrażającej każdemu, kto na nią wskoczy (bez narażania właściciela posesji i trampoliny na niepotrzebne nieprzyjemności) ? z góry dziękuję

Jeśli chcesz ubiegać się o odszkodowanie tylko ze swojej polisy grupowej to oczywiście możesz podać pełne okoliczności zdarzenia, Twój znajomy nie powinien mieć z tego tytułu żadnych nieprzyjemności. Ostatecznie to Ty wskoczyłaś na trampolinę z własnej woli, nikt Cię na nią nie wepchnął.

Nieprzyjemności mogłyby się pojawić, gdybyś chciała zgłaszać to jeszcze z OC właściciela posesji. Rozumiem, że Twój znajomy nie prowadzi działalności gospodarczej, tylko to jego prywatna trampolina?

To jeszcze 2 pytania:

1. Czy zamierzasz ubiegać się o odszkodowanie z polisy OC właściciela posesji (czyli tak jakby od Twojego znajomego)?

2. Czy działalność gospodarcza polega m. in. na udostępnianiu trampoliny osobom trzecim?

Jeśli chodzi o samo zgłoszenie wypadku z polisy grupowej, to skontaktuj się z kadrową/księgową z Twojej pracy, która opiekuje się polisami grupowymi. Ta osoba poinformuje Cię, czy następstwa nieszczęśliwych wypadków są w ogóle objęte ubezpieczeniem grupowym i pomoże Ci wypełnić wniosek o wypłatę świadczenia.