michal1809 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 witam, kilka dni temu podczas pracy (jestem przedstawicielem handlowym) mialem wypadek samochodowy. Zeby nie uderzyc w auto poprzedzające zaczalem hamowac, postawilo mnie bokiem i uderzylem w bariere ochronna na drodze szybkiego ruchu. Kierowca bedacy przedemna nie zatrzymal sie, nie wiem czemu hamowal i bedzie to moja wina.ok. ale podczas tego zdarzenia uszkodzeniu ulegl kregoslup. mam zlamane kompresyjnie dwa kregi piersiowe. Karetka zabrala mnie do szpitala skad po dwoch dniach wyszedlem w gorsecie do domu. Skad moge ubiegac sie o odszkodowanie? posiadam ubezpieczenie grupowe, a wypadek mial miejsce podczas pracy. BHPowiec zostal juz poinformowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomocny-prawnik Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Z ubezpieczenia grupowego oraz z ZUS - jednorazowe odszkodowanie za wypadek w miejscu pracy (o ile zostanie to uznane jako wypadek w miejscu pracy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1809 Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 a czy z NNW samochodu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x3reunion Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Witam. Mogę Panu pomóc. Jeśli byłby Pan zainteresowany proszę zadzwonić na 783-241-735 Odpowiem na wszystkie Pana pytania i wszystko objaśnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 1. wszystkie ubezpieczenia dobrowolne NNW (pracownicze; samochodu)2. ZUS - w tym przypadku mogą próbować odmowy wskazując na rażące niedbalstwo z twojej strony polegające na naruszeniu przepisów prawa o ruchu drogowym - zdarzały się takie historie. Wtedy trzeba powalczyć w sądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pomocny-prawnik Opublikowano 28 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2014 x3reunion wypowiedz się merytorycznie a nie nachalna reklama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
castorian Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Sprawę zgłosiłeś, nadałeś odpowiedni bieg prawny, zdaj się na profesjonalistów, którzy udokumentować zdarzenie. Jeśli poruszałeś się w ramach obowiązków służbowych trudno będzie udowodnić rażące niedbalstwo lub świadome przekroczenie obowiązujących przepisów bhp lub innych np ruchu drogowego. Kluczowa będzie notatka policyjna jeśli wpiszą niedostosowanie prędkości do panujacych warukow drogowych i w wyniku tego utrata panowania nad pojazdem ZUS może zrobić schody.Podczas dochodzenia mów to cze jesteś pewien. Najlepiej jak da wskaż jak udokumentować dlaczego musiałeś się znaleźć w tym miejscu.(pytanie rodzi odległość od poprzedzającego pojazdu i prędkość - można domniemać że tu było naruszenie obowiązujących przepisów, masz tak się poruszać aby nawet w razie nagłego hamowania poprzedzającego samochodu zatrzymać się w sposób bezpieczny)Pamiętaj, że jeśli w wypadku odniosłeś szkodę w mieniu prywatnym możesz żądać zadość uczynienia od pracodawcy np utrata okularów, uszkodzenia odzieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blazej.Andruszkiewicz Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Pania Zaskorski proszę aby Pan zapoznał się z regulaminem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek1980 Opublikowano 7 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2015 castorian wrote:Sprawę zgłosiłeś, nadałeś odpowiedni bieg prawny, zdaj się na profesjonalistów, którzy udokumentować zdarzenie. Jeśli poruszałeś się w ramach obowiązków służbowych trudno będzie udowodnić rażące niedbalstwo lub świadome przekroczenie obowiązujących przepisów bhp lub innych np ruchu drogowego. Kluczowa będzie notatka policyjna jeśli wpiszą niedostosowanie prędkości do panujacych warukow drogowych i w wyniku tego utrata panowania nad pojazdem ZUS może zrobić schody.Podczas dochodzenia mów to cze jesteś pewien. Najlepiej jak da wskaż jak udokumentować dlaczego musiałeś się znaleźć w tym miejscu.(pytanie rodzi odległość od poprzedzającego pojazdu i prędkość - można domniemać że tu było naruszenie obowiązujących przepisów, masz tak się poruszać aby nawet w razie nagłego hamowania poprzedzającego samochodu zatrzymać się w sposób bezpieczny)Pamiętaj, że jeśli w wypadku odniosłeś szkodę w mieniu prywatnym możesz żądać zadość uczynienia od pracodawcy np utrata okularów, uszkodzenia odzieży.Tu bym sie zgodził, że ważna jest notatka policji z miejsca zdarzenia. Mój kumpel miał podobną sprawę i notatka o wszystkim przeważyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi