sgaczynski Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 WitamSytuacją następująca.Rondo dwa pasy wew oraz zew. Auto numer 1 na lewym pasie jedzie prostoAuto numer 2 (czyli ja) jadę w 3 wjazd (lewo) z prawego pasa.Na wysokości 2 wyjazdu następuje kolizja.Oczywiście wezwana została policja.Auto numer jeden zostało ukarane mandatem i za winnego kolizji.Ja dostałem mandat za jazdę prawym pasem (bo chciałem skręcić w 3 wyjazd).oczywiście odmówiłem mandatu dla siebie.Z auta 1 osoba przyjęła.Zgodnie z art 22 KD mogę jechać ale ogólnie przyjęło się z prawego pasa w prawo lub prosto, z lewego prosto lub w lewo.Ok ale to jest ogólnie przyjęta zasada a nie prawnie zgodnie z KD.Z ronda skręca się tylko w prawo przecież to.Czy mogę liczyć na odszkodowanie z OC winnej osoby gdy nie przyjąłem mandatu ?Bok auta muszę naprawić co robić?Z poważaniem S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odszkodowaniaDRB Opublikowano 9 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2014 Witam,skoro auto nr 1 zostało uznane za winnego, to jak najbardziej masz prawo do odszkodowania z jego OC. Był jakiś uszczerbek na zdrowiu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi