Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Uraz kręgosłupa lędźwiowego, możliwa otrzymaną kwota.

steelersik19
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W połowie lipca doznałem urazu na treningu (Futbol amerykański) i tu pierwsze pytanie, czy ubezpieczyciel może zanizyc kwotę ze względu na wykonywany rodzaj sportu (amatorsko). Oczywiście był neurolog było wszystko. Z rezonansu wyszło"... Niestabilność odcinka Th-L/S.

Cechy pogłebionej lordozy lędźwiowej z poziomym ustawieniem kości krzyżowej. W odcinku L3-L4, L4-L5 oraz L5-S1 rozluźnienie pierścieni wloknistych z obwodowym uwypukleniem tarcz miedzykregowych z dyskretnym modelowaniem worka oponowego oraz z penetracja materiału krążka w obręb dolnych części kanałów nerwów rdzeniowych, zwyrodnienie (ledzwiowe? Nie pamiętam czy ledzwiowe)..." rehabilitację zacznę za 3 tygodnie mam rozpisana na 30 godzin. Po tym zajściu myśląc o przyszłości boje się wrócić na boisku, boje się kontaktu, i znowu strasznego bólu. Ubezpieczony jestem i w szkole i prywatnie przez rodziców i teraz pytania, czy mogę zwrócić się do obu ubezpieczycieli o odszkodowanie, jakiej kwoty mniej więcej mogę się spodziewać ze strony ubezpieczyciela szkoły (ubezpieczenie 45 złoty na rok)

Pozdrawiam.

Oczywiście możesz się zwrócić o odszkodowanie do obu ubezpieczycieli, bo u obu płacisz składki.

To są prawdopodobnie polisy NNW, czyli od następstw nieszczęśliwych wypadków, więc dla ubezpieczycieli powinien sie liczyć Twój uszczerbek na zdrowiu, a nie rodzaj uprawianego sportu. Ale należałoby sprawdzić w warunbkach obu ubezpieczeń, czy nie ma jakichs wyłączeń odpowiedzialności dla sportowców.

Jaka kwota? To zależy od tego, jaki % uszczerbku na zdrowiu ubezpieczyciel u Ciebie uzna - dostaniesz wtedy odpowiedni % sumy ubezpieczenia. Sprawdź, na jakie sumy jesteś ubezpieczony w szkole i prywatnie.