aneczka8 Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 WitamMam pytanie 07.03.2014r. miałam wypadek samochodowy .Auto uderzyło mnie w tył w trakcie drogi do pracy. Na 3 dobę okazało się że zaczęły się bółe głowy karku i sinienie dłoni. Posżłam do lekarza pierwszego kontaktu , do ortopedy miałam kołnierz 2 tygodnie i skierownie na rehabilitację ruchową nadmienię również, że przyjmowałam jedynie ibuprom przeciwbólowo gdyż lekarz stwierdził ze na rtg nic szczególnego nie widać oprócz skręcenia i zwichnięcia i naderwania w odcinku szyjnym. Prywatnie załatwiłam rehabilitację zaczęłam ją od piatku a w niedzielę stan po ściągnięciu już kołnierza bardzo zaczął sie pogarszać. W niedzielę rano poczułam po przewracaniu sie z boku na bok tak silny ból pod łopatką że od nie byłam w stanie już sama wstać z łóża. Następnego dnia poszłam do lekarza pierwszego kontaktu dostałam kolejne skierownie do ortopedy i neurologa trafiłam do neurochirurga gdzie na nowo kazała mi pani doktor założyć kołnierz przepisała leki przeciwzapalne i przeciwbólowe i diagnoza z niewykluczeniem operacyjnym. Skierownie pilne rezonans i rehabilitacja pracdy magnetronik solux itd. Co gorsza wizyta u ortopedy potwierdział przypuszczenia neurochirurga że jest to zespół korzeniowy i ucisk powodował niedowład i sinienie prawej rękiOstatecznie zapis brzmiał:Stan po urazie kręgosłupa szyjnego rwa barkowa niedowład odruchowy kończyny górnej prawej. W badaniu NMR widoczne steroza kanału kręgowego ze spłyceniem kanału korzenia po krawędzi i jego uciskiem spowodowanym prawdopodobnie wypadniętego dysku obrażenia należy łączyć z przebytym urazem, Po przesłaniu dokumentów otrzymuję decyzję pzu życie gdzie otrzymuję decyzję o uznaniu 1% uszczerbku na zdrowi, mimo to że na podstawie ich wykazu tabeli mój przypadek jest zapisany w 95 tabeli tj95. Urazowe zespoły korzeniowe (bólowe, ruchowe, czuciowe lub miesza¬ne) - w zależności od stopnia:a) szyjne bólowe ........................................................................................................................................ 2-5b) szyjne bez niedowładów - ból, zaburzenia czucia, osłabienie lub brak odruchów; ............................ 5-15c) szyjne z obecnością niedowładów - w zależności od stopnia niedowładu i zaników mięśniowych ............................................................................................................................................................ 10-30a mnie ujęto chyba w pkt89. Uszkodzenie kręgosłupa w odcinku szyjnym:a) skręcenie, stłuczenie, niewielkie uszkodzenie aparatu więzadłowego - z przemieszczeniem kręgów poniżej 3 mm lub niestabilność kątowa poniżej 12 ° –w zależności od stopnia zaburzenia ruchomości ................................................................................................................................................................ Co powinnam teraz zrobić aby uzyskać podsatawe na podstawie której PZU wyliczyło uszczerbek na zdrowiu i jak odwołać sie żeby odnieśli się do par. 95 z tabeli?jednocześnie muszę dodać że powrót do pracy nastapił dopiero 19.05.2014r. a do dnia dzisiejszego odczuwam skutki doznanych obrażeń.Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech Drapała Opublikowano 23 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 Witam, Z Pani opisu wynika, że zawinił inny kierowca. Czemu nie próbowała Pani dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia z OC sprawcy? To jest najprostsza metoda i pozwalająca najpełniej zrekompensować szkodę. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aneczka8 Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 staram sie wynajęłam firme pozew do sądu poszedł 09.07.2014r. ale jeszcze nie mam nawet terminu wyznaczenia pierwszej sprawy a to bedzie trwało i tak za nim skieruja mnie do lekarzy orzeczników itd to sprawa zakończy sie w przyszłym roku pewnie na wiosnę jak nie później. Firma w której był ubezpieczony sprawca wypadku niestety wypłaciła mi 1000 zł uszczerbku na zdrowiu i na tym chciała zakończyć sprawę nawet nie poszli na ugodę wiec sprawa trafiła do sądu a teraz staram sie z ubezpieczenia z zakładu pracy ale niestety też sa schody:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi