Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Odszkodowanie z ubezpieczenia grupowego z PZU

aneczka8
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie 07.03.2014r. miałam wypadek samochodowy .Auto uderzyło mnie w tył w trakcie drogi do pracy. Na 3 dobę okazało się że zaczęły się bółe głowy karku i sinienie dłoni. Posżłam do lekarza pierwszego kontaktu , do ortopedy miałam kołnierz 2 tygodnie i skierownie na rehabilitację ruchową nadmienię również, że przyjmowałam jedynie ibuprom przeciwbólowo gdyż lekarz stwierdził ze na rtg nic szczególnego nie widać oprócz skręcenia i zwichnięcia i naderwania w odcinku szyjnym. Prywatnie załatwiłam rehabilitację zaczęłam ją od piatku a w niedzielę stan po ściągnięciu już kołnierza bardzo zaczął sie pogarszać. W niedzielę rano poczułam po przewracaniu sie z boku na bok tak silny ból pod łopatką że od nie byłam w stanie już sama wstać z łóża. Następnego dnia poszłam do lekarza pierwszego kontaktu dostałam kolejne skierownie do ortopedy i neurologa trafiłam do neurochirurga gdzie na nowo kazała mi pani doktor założyć kołnierz przepisała leki przeciwzapalne i przeciwbólowe i diagnoza z niewykluczeniem operacyjnym. Skierownie pilne rezonans i rehabilitacja pracdy magnetronik solux itd. Co gorsza wizyta u ortopedy potwierdział przypuszczenia neurochirurga że jest to zespół korzeniowy i ucisk powodował niedowład i sinienie prawej ręki

Ostatecznie zapis brzmiał:Stan po urazie kręgosłupa szyjnego rwa barkowa niedowład odruchowy kończyny górnej prawej. W badaniu NMR widoczne steroza kanału kręgowego ze spłyceniem kanału korzenia po krawędzi i jego uciskiem spowodowanym prawdopodobnie wypadniętego dysku obrażenia należy łączyć z przebytym urazem, Po przesłaniu dokumentów otrzymuję decyzję pzu życie gdzie otrzymuję decyzję o uznaniu 1% uszczerbku na zdrowi, mimo to że na podstawie ich wykazu tabeli mój przypadek jest zapisany w 95 tabeli tj

95. Urazowe zespoły korzeniowe (bólowe, ruchowe, czuciowe lub miesza¬ne) - w zależności od stopnia:

a) szyjne bólowe ........................................................................................................................................ 2-5

b) szyjne bez niedowładów - ból, zaburzenia czucia, osłabienie lub brak odruchów; ............................ 5-15

c) szyjne z obecnością niedowładów - w zależności od stopnia niedowładu i zaników mięśniowych ............................................................................................................................................................ 10-30

a mnie ujęto chyba w pkt

89. Uszkodzenie kręgosłupa w odcinku szyjnym:

a) skręcenie, stłuczenie, niewielkie uszkodzenie aparatu więzadłowego - z przemieszczeniem kręgów poniżej 3 mm lub niestabilność kątowa poniżej 12 ° –w zależności od stopnia zaburzenia ruchomości ................................................................................................................................................................

Co powinnam teraz zrobić aby uzyskać podsatawe na podstawie której PZU wyliczyło uszczerbek na zdrowiu i jak odwołać sie żeby odnieśli się do par. 95 z tabeli?

jednocześnie muszę dodać że powrót do pracy nastapił dopiero 19.05.2014r. a do dnia dzisiejszego odczuwam skutki doznanych obrażeń.

Z góry dziękuję za pomoc

Witam,

Z Pani opisu wynika, że zawinił inny kierowca. Czemu nie próbowała Pani dochodzić odszkodowania i zadośćuczynienia z OC sprawcy?

To jest najprostsza metoda i pozwalająca najpełniej zrekompensować szkodę.

Pozdrawiam,

staram sie wynajęłam firme pozew do sądu poszedł 09.07.2014r. ale jeszcze nie mam nawet terminu wyznaczenia pierwszej sprawy a to bedzie trwało i tak za nim skieruja mnie do lekarzy orzeczników itd to sprawa zakończy sie w przyszłym roku pewnie na wiosnę jak nie później. Firma w której był ubezpieczony sprawca wypadku niestety wypłaciła mi 1000 zł uszczerbku na zdrowiu i na tym chciała zakończyć sprawę nawet nie poszli na ugodę wiec sprawa trafiła do sądu a teraz staram sie z ubezpieczenia z zakładu pracy ale niestety też sa schody:(