Juussttyynna2 Opublikowano 11 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2014 Witam złamałam palec po za pracą bedę miała na niego operację , czy mogę liczyć na jakieś odszkodowanie z Zus-u ponieważ słyszałam ze po wyżej iluś dni jak jestem na l4 mi przysługuję , dlatego chce wiedzieć co i jak czy to prawda czy to brednie ,miałam opłacone PZU ostatni raz w czerwcu wiec na to liczyć nie mogę ????Czekam na odpowiedź .Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 13 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2014 Juussttyynna2 wrote:Witam złamałam palec po za pracą bedę miała na niego operację , czy mogę liczyć na jakieś odszkodowanie z Zus-u ponieważ słyszałam ze po wyżej iluś dni jak jestem na l4 mi przysługuję , dlatego chce wiedzieć co i jak czy to prawda czy to brednie ,miałam opłacone PZU ostatni raz w czerwcu wiec na to liczyć nie mogę ????Czekam na odpowiedź .Pozdrawiam1. jeśli wypadek nie był wypadkiem przy pracy to na odszkodowanie z ZUS-u nie ma co liczyć2. jeśli miała Pani ubezpieczenie NNW to z niego można otrzymać świadczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalSzop Opublikowano 22 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2020 Czy ktoś może mi potwierdzić, bo miałem wypadek w pracy, ale na delegacji. W zasadzie winę za wypadek ponosi pracownik firmy do której byłem odelegowany, bo nie stosował sprzętu pomocniczego i próbował własnymi rękami robić to co nie powinien. Wypadek uznano za wypadek w pracy i nie wskazano mojej winy żebym doprowadził do wypadku. Czy mogę starać się o odszkodowanie i z ZUS i od pracodawcy z polisy pracowniczej nawet jeśli wypadek nie był w miejscu pracy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marta Sordon Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Szanowny Panie na równi z wypadkiem przy pracy traktowany jest wypadek, któremu pracownik uległ w czasie podróży służbowej, chyba że wypadek spowodowało takie jego postępowanie; które nie pozostaje w związku z wykonywaniem powierzonych zadań służbowych. Jeśli więc był Pan na delegacji i wykonując pracę doznał urazu, jak najbardziej należy się odszkodowanie z ZUS. Więcej w tym temacie znajdzie Pan tutaj: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/odszkodowanie-za-wypadek-przy-pracy-z-zus/ Jeśli do wypadku doszło z winy innego pracownika, za którego nie odpowiada Pana pracodawca, roszczenia z OC nie będą zgłaszane z polisy pracodawcy lecz firmy, w której zatrudniony jest sprawca wypadku. Roszczenie takie jest uzupełniające wobec roszczeń z ZUS i obejmuje zadośćuczynienie oraz zwrot kosztów leczenia, dojazdów, rehabilitacji i pozostałych szkód wyrządzonych przez wypadek. Równocześnie może Pan dochodzić odszkodowania z polisy pracowniczej NW, która obejmuje wypadki także poza pracą (chyba że w warunkach ubezpieczenia zawarto odrębną klauzulę w tym temacie), a także każdego innego ubezpieczenia NW lub ubezpieczenia na życie. Pozdrawiam Marta Sordon Pozdrawiam Marta Sordon Campter Odszkodowania tel. +48 795 005 188 ul. Oświęcimska 7, 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi