Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wieloodłamowe złamanie rzepki

rafi-rafi-rafi3
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam takie pytanie w grudniu tamtego roku idac chodnikiem wywrocilem sie i doznalem urazu kolana a mianowicie wieloodlamowego zlamania rzepki, na miejsce przyjechala karetka zabrala mnie do szpitala gdzie mialem operacje(mialem wstawione kilka drutow "popregi webera" i spedzilem tam tydzien czasu, jako ze bylo to wieloodlamowe zlamanie mialem dlugo usztywniona noge bo ok 3 miesiecy, bo rzepka ciezko sie zrastala. chodzilem na rechabilitacje nawet prywatnie ale maja druty w kolanie doszedlem tylko do kata zgiecia w kolanie ok 90 stopni. po 9ciu miesiacach bylem w szpitalu wyciagnac te druty z rzepki. po takim czasie usztywnienia nogi, mam ograniczony zakres zgiecia do tych 90 stopni i nic wiecej nie chce pojsc. w zakladzie pracy mam ubezpieczenie w firmie generali(dodatkowe ubezpieczenie skladka miesieczna to 30zł), zlozylem wszystkie wymagane dokumenty po jakims czasie dostalem sms'a ze sprawa z ubezpieczenia nnw zostala rozpatrzona i przyznano mi odszkodowanie, po kilku dniach dostalem przelew w wysokosci 3120zł. Moim zdaniem to malo, nie bylo komisji lekarskiej nie dostalem zadnych dokumentow, niewiem nawet ile mam przyznanego procent uszczerbku na zdrowiu. Co mysla panstwo o tym, czy mozna cos z tym zrobic? Nie podpisywalem z generali zadnej ugody ze sie zgadzam na taka wysokosc odszkodowania wogole nic nie podpisywalem. Pisze to mailem, poniewaz tamten formularz na panstwa stronie ma ograniczona ilosc znakow i nie zmiescilo mi sie. Dzieki z gory za odpowiedz.

1. zwrócić się do Generali o nadesłanie zaocznego orzeczenia komisji lekarskiej wraz z tabelą w oparciu o którą dokonano oceny

2. po analizie uzyskanych dokumentów zdecydować czy dać sobie spokój, czy przygotować odwołanie lub pozew

3. co było przyczyną upadku - bo jeśli chodnik był np. nieodśnieżony to w grę może wchodzić odpowiedzialność cywilna właściciela / zarządcy chodnika

Wlasnie dostalem pismo.

Generali Życie T.U. S.A. informuje, iż po zapoznaniu się z dokumentacją zgromadzoną w toku

przeprowadzonego postępowania, mającego na celu ustalenie odpowiedzialności za zaistniałe

zdarzenie, Towarzystwo podjęło decyzję o przyznaniu świadczenia.

Biorąc pod uwagę warunki przedmiotowej Umowy Dodatkowej dotyczącej trwałego uszczerbku na

zdrowiu Ubezpieczonego wskutek nieszczęśliwego wypadku oraz skutki przebytego urazu

Towarzystwo ustaliło stopień Pana inwalidztwa w wysokości 8% sumy ubezpieczenia.

Z posiadanych dokumentów wynika, że suma ubezpieczenia w dniu wypadku wynosiła 30 000,00 zł,

co po obliczeniu stanowi kwotę wypłaty świadczenia w wysokości 2 400,00 zł.

Nie znam sie na tym, ale chyba jednak to troche maly procent mi przyznali gdyz jak czytam "TABELA OCENY PROCENTOWEJ TRWAŁEGO USZCZERBKU NA ZDROWIU

STOSOWANA W GENERALI TU S.A. " to ja bym troche wiecej naliczył tych procentow.

"146. Inne następstwa uszkodzeń stawu biodrowego (zwichnięć, złamań

bliższej nasady kości udowej, złamań szyjki, złamań przezkrętarzowych

i podkrętarzowych, złamań krętarzy itp.) - w zależności od zakresu

ruchów, przemieszczeń, skrócenia, zniekształceń i różnego rodzaju

zmian wtórnych oraz dolegliwości subiektywnych:

a)ze zmianami miernego stopnia 5 – 20

b)ze zmianami dużego stopnia 20 - 40

c)z bardzo ciężki zmianami miejscowymi i dolegliwościami wtórnymi 40 - 65

(kręgosłup, staw krzyżowo-biodrowy, KOLANO itp.)"

a do tego mam zakres zgiecia w kolanie tylko 90 stopni, wiec:

"156. Trwałe ograniczenie ruchomości stawu kolanowego w następstwie

uszkodzeń samego stawu (uszkodzenia więzadłowe, torebkowe, łąkotek,

kości tworzących staw kolanowy itd.) - w zależności od charakteru

przykurczu i zakresu ubytki funkcji:

a)utrata ruchomości w zakresie 180°-140° za każde 2° ubytku ruchu +1

b)utrata ruchomości w zakresie 140°-90° za każde 5° ubytku ruchu +1

c)utrata ruchomości w zakresie 90°-30° za każde 10° ubytku ruchu +1

Uwaga:

Fizjologiczny zakres ruchów przyjmuje się w granicach 30°-180°."

Wszystko odbylo sie bez komisji lekarskiej, wiec skad wiedza jaki mam uszczerbek na zdrowiu?

Moze ktos mial podobny problem, co dalej z tym zrobic i czy wogole jest sens sie klocic z ubezpieczalniami?

A co do przyczyny zlamania to przyczyna nic nie bylo poprostu sie zwykle potknalem i niefortunnie upadlem prosto na rzepke