Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wyliczenie podstawy zasądzonej renty

Ceglak
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W 1990 roku została mi zasądzona renta od PZU na wysokosć 2.5 mln starych złotych. Wyrok ten uprawomocnił się w roku 1993 po odwołaniu się PZU.

Chcę wyliczyć waloryzację do wniesienia sprawy o jej wyrównianie na dzień dzisiejszy. Wiem, ze mogę zrobić to tylko za 3 lata wstecz, chcę jednak doliczyć się jej podstawy na dzień dzisiejszy opierajac się na wysokościach inflacji w poszczególnych latach. Pytanie moje brzmi czy mogę rozpocząć wyliczenia waloryzacyjne już od roku 1990, kiedy zapadł wyrok, czy dopiero od 1993 roku kiedy to wyrok się uprawomocnił ?

Ceglak wrote:
W 1990 roku została mi zasądzona renta od PZU na wysokosć 2.5 mln starych złotych. Wyrok ten uprawomocnił się w roku 1993 po odwołaniu się PZU.

Chcę wyliczyć waloryzację do wniesienia sprawy o jej wyrównianie na dzień dzisiejszy. Wiem, ze mogę zrobić to tylko za 3 lata wstecz, chcę jednak doliczyć się jej podstawy na dzień dzisiejszy opierajac się na wysokościach inflacji w poszczególnych latach. Pytanie moje brzmi czy mogę rozpocząć wyliczenia waloryzacyjne już od roku 1990, kiedy zapadł wyrok, czy dopiero od 1993 roku kiedy to wyrok się uprawomocnił ?
Czy to jest renta z tytułu niezdolności do pracy czy na zwiększone potrzeby bo to jest istotne dla dla sposobu ustalenia obecnej wysokości renty. Proszę też napisać ile w chwili obecnej otrzymuje Pan renty.

Dla ustalenia odpowiedniej wysokości renty wraz z wyrównaniem ważne jest w jakim wieku miał Pan wypadek, jaki miał Pan zawód itp.

Ceglak wrote:
z tytułu niezdolności do pracy, inwalidztwo trwałe miałem wtedy 32 lata prowadziłem samodzielnie gospodarstwo rolne moich rodziców. Na dzień dzisiejszy otrzymuję rentę w wysokości 1 000 zł
Rozumiem, że ma Pan jeszcze rentę z KRUS w jakiej wysokości? W świetle tego co Pan napisał trzeba byłoby zastanowić się nad sposobem ustalania wysokości tej renty tj. czy wg dochodów w gospodarstwie czy wg np. zarobków w innych gałęziach gospodarki np. przemysł. Miałem podobną sprawę kilka lat temu, gdzie Klient miał ustaloną rentę na podstawie dochodów z gospodarstwa jakie posiadał 30 lat temu, a wnosiłem o podwyższenie w oparciu o dochody pracowników fizycznych, bo wyszedłem z założenia, że albo rozwijałby gospodarstwo do sporych rozmiarów tak jak kilka osób w jego miejscowości, albo poszedłby na etat jak większość mieszkańców wsi i Sąd podzielił takie stanowisko za słuszne.

Żeby Panu pomóc trzeba byłoby się spotkać i dokładnie ustalić sytuację i okoliczności. Poza tym przy trwałym inwalidztwie powinna być chyba renta na zwiększone potrzeby?

Czy miał Pan przypisane przyczynienie do wypadku lub współwinę?

Może administrator nie obrazi się jeśli podam numer telefonu do siebie, bo sprawa jest dość trudna i na forum trudno ją będzie rozwikłać. Tel. 721 401 000 Andrzej Gryczka - Kancelaria AnLex - Proszę zadzwonić może będę w stanie Panu coś pomóc.

Renta KRUS wynosi 728 zł Nie przyczyniłem się do wypadku. Mój dochód oscylował w granicach 21 200 000 dzieląc przez 6 (3 535 000 kwota renty) po zabraniu mi renty KRUS zostało 2 500 000 o których wspominałem na początku

Wlaśnie głównie w tym tkwi problem. Nie poruszam się na wózku, ale o dwóch kulach, bez których nie jestem w stanie się przemieszczać. Czy przy kontakcie telefonicznym będę mieć szansę bezpośredniej rozmowy z Panem ?