Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Wypadek z udziałem rowerzysty.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

2 tygodnie temu moja Mama miała wypadek podczas powrotu rowerem z pracy do domu. Kierowca samochodu podczas wyprzedania, zahaczył lusterkiem o jej ramie. Mama doznała otwartego złamania ramienia. Do tego pojawiły się problemy z nerwem który został poszarpany. Do tego czasu przeprowadzono 2 operacje. Lekarz prowadzący powiedział że złamanie jest bardzo poważne i na pewno ręka nie będzie w taki stanie jak przed wypadkiem.

Pierwszy raz znalazłem się w takiej sytuacji i chciał bym się dowiedzieć trochę o aspektach prawnych tego wypadku. Z tego co się dowiedziałem możemy liczyć na odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku oraz zwrot wszystkich kosztów związanych z tym zdarzeniem. Na co mogę liczyć ? Słyszałem że mogę się nawet ubiegać o zwrot kosztów paliwa które wykorzystałem na dojazdy do szpitala.

Za jakiś czas Mama będzie musiała rozpocząć rehabilitacje. Chciał bym aby była ona prowadzona w prywatnej klinice. Czy to też podlega pod "koszta związane z wypadkiem" ?

Zastanawiam się nad wynajęciem osoby która poprowadziła by całe postępowanie. Czy jest to dobry pomysł ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Możesz ubiegać się o zadośćuczynienie, zwrot kosztów leczenia, dojazdów, zwrot utraconego dochodu (jak przebywała na L4) a także zwrot tytułem opieki osób trzecich.

Czy wynająć kogoś , moim zdaniem tak tyko dokładna analiza umowy. Uważaj też na firmy w którym klient to masówka ... Czyli liczy się liczba a nie jakość.. Wystrzegaj się też firm które biorą 25-30 %. Zaraz się odezwą firmy które powiedzą, że tyle trzeba wziąć. Jednak nic bardziej mylnego takie firmy muszą zapłacić dla agentów za pozyskanie klienta, stąd taka prowizja.

Jeśli chodzi o prywatną rehabilitację to musisz dobrze uzasadnić, dlaczego nie da się tego zrobić na NFZ. Przede wszystkim sprawdź, ile się czeka na państwową rehabilitację w Waszej okolicy. Może okaże się, że np. do państwowego ośrodka rehabilitacyjnego Mama musiałaby daleko dojeżdżać albo że w państwowych nie ma dobrego sprzętu itp.

Podlicz, ile tego paliwa spaliłeś konkretnie na dojazdy do szpitala, załącz paragony i wyślij do ubezpieczyciela.

Poniżej wymieniam wszystkie kategorie roszczeń, które przysługują z OC:

- zwrot kosztów leczenia, dojazdów do placówek medycznych, rehabilitacji, lekarstw itp.,

- zadośćuczynienie za doznaną krzywdę i cierpienie fizyczne oraz psychiczne,

- zwrot zarobków utraconych w wyniku wypadku i późniejszego leczenia

(w przypadku długotrwałej niesprawności po zdarzeniu może mieć formę renty wyrównawczej),

- renta na zwiększone potrzeby związane z długotrwałym leczeniem, rehabilitacją czy opieką,

- jednorazowe świadczenie, które umożliwi przekwalifikowanie się lub założenie działalności gospodarczej w przypadku inwalidztwa poszkodowanego.

O dwa pierwsze świadczenia mogą się starać właściwie wszyscy poszkodowani. Kolejne dotyczą tych, którzy odnieśli w wypadku cięższe obrażenia skutkujące dłuższą przerwą w pracy zawodowej lub inwalidztwem. Oprócz powyższych roszczeń można ubiegać się również o odszkodowanie za zniszczone lub zagubione podczas wypadku ubranie i przedmioty osobiste.

Przemyślcie dokładnie, jakiej kwoty żądać od ubezpieczyciela tytułem zadośćuczynienia i pamiętajcie, że żądanie zadośćuczynienia trzeba uzasadnić, tzn. opisać ubezpieczycielowi wszelkie niekorzystne zmiany, które zaszły w życiu poszkodowanej po wypadku. Najpierw Twoja Mama może samodzielnie zgłosić roszczenia do ubezpieczyciela. Na wynajęcie firmy odszkodowawczej albo prawnika zawsze będzie czas.