Witam .
2 tygodnie temu moja Mama miała wypadek podczas powrotu rowerem z pracy do domu. Kierowca samochodu podczas wyprzedania, zahaczył lusterkiem o jej ramie. Mama doznała otwartego złamania ramienia. Do tego pojawiły się problemy z nerwem który został poszarpany. Do tego czasu przeprowadzono 2 operacje. Lekarz prowadzący powiedział że złamanie jest bardzo poważne i na pewno ręka nie będzie w taki stanie jak przed wypadkiem.
Pierwszy raz znalazłem się w takiej sytuacji i chciał bym się dowiedzieć trochę o aspektach prawnych tego wypadku. Z tego co się dowiedziałem możemy liczyć na odszkodowanie z polisy OC sprawcy wypadku oraz zwrot wszystkich kosztów związanych z tym zdarzeniem. Na co mogę liczyć ? Słyszałem że mogę się nawet ubiegać o zwrot kosztów paliwa które wykorzystałem na dojazdy do szpitala.
Za jakiś czas Mama będzie musiała rozpocząć rehabilitacje. Chciał bym aby była ona prowadzona w prywatnej klinice. Czy to też podlega pod "koszta związane z wypadkiem" ?
Zastanawiam się nad wynajęciem osoby która poprowadziła by całe postępowanie. Czy jest to dobry pomysł ?
Z góry dziękuję za pomoc.