Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Pominięcie uszczerbku przy komisji

czarna_andzia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam w 2012 roku w sierpniu uleglem wypadkowi w pracy czyli rana szarpana nadgarstka prawego z uszkodzeniem ścięgnien prostownika i odwodziciela kciuka. 182 dni na L4, 9miesięcy zasiłek rehabilitacyjny.

1. Operacja zszycie rany (świeżo po urazie,

2. operacja rekonstrukcja ścięgnien,

3 operacja rekonstrukcja ścięgnien.

8 zakończonych rehabilitacji

W dalszym ciągu dysfunkcja nadgarstka i kciuka.

Konsultacja lekarza który mnie operował

"Dobre funkcje prostownika długiego, brak funkcji odwodziciela długiego i prostownika krótkiego.

Rehabilitacja już nic nie pomoże, jedynie operacja ale jest to ryzyko więc dałem sobie spokój.

Między czasie badanie przez biegłych sądowych (sprawa o 3 miesiące rehabilitacyjnego świadczenia- przegrana sprawa)ale opinia została.

Badanie neurologiczne: W kończynach górnych blizna prawego nadgarstka, czucie obniżone w zakresienerwu pośrodkowego prawego, osłabienie odwodziciela kciuka prawego, chwyt dłoni dobry.

Badania internistyczne; Blizny nadgarstka prawego, deficyt wyprostu kciuka prawego. Zanik mięśni dłoni prawej.

Badanie ortopedyczne; Deficyt wyprostu kciuka prawego, blizna u podstawy kciuka prawego dł. ok. 5cm, blizna podłużna nadgarstka w rzucie tabakiery anatomicznej o dł. ok.7cm. Niewielki deficyt uścisku ręki prawej.

Złożyłem wniosek do zuzu o jednorazowe odszkodowanie, po miesiącu oczekiwania w końcu wezwanie na komisję. W piątek byłem na komisji i lekarz stwierdził 9% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu.

Decyzja

W oparciu o obowiązujące przepisy ustalono 9% długotrwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego wypadkiem przy pracy z dnia 2012r.

nr pozycji 130a- 9%

Opis naruszenia

Ograniczenie zgięć nadgarstka prawego z ubytkami ruchu 30 i 35st, ograniczenie odwodzodzenia kciuka jako następstwa rany szarpanej z uszkodzeniem ścięgien są podstawą orzeczenia 9% uszczerbku na zdrowiu.

O to moje pytania

1. Czy lekarz nie powinien dodatkowo dodać ptk. 136 b jako kciuk. (ponieważ mam ograniczenie zgięć nadgarstka 130a, kciuk nie wyprostuję go, ani nie zegnę, chwyt bardzo słaby)

2. Czy może ktoś miał podobną sprawę że zus pominął uszczerbek i tylko z 1ptk

3. Czy odwołanie coś da?

4. I co dalej robić

Bardzo proszę o odpowiedź z góry dziękuję