Witam mam takie pytanie. 2 dni temu uczestniczyłam w kolizji drogowej, samochód wyprzedzał mnie na podwójnej linii ciągłej na skrzyżowaniu podczas gdy ja zaczynałam skręcać w lewo(miałam kierunkowskaz) i uderzył moje auto. Przyznał się do winy nie wzywaliśmy policji spisaliśmy oświadczenie. Jest ubezpieczony w Libery Direct. Posiadam auto Renault Megane 1.6 16V 1999r. Bogate wyposażenie - klimatyzacja, elektryczne szyby, centralny zamek z pilota, wspomaganie kierownicy - wszystko sprawne. W wyniku kolizji został wyrwany mój przedni zderzak, wgnieciony lewy błotnik, prawy błotnik odgięty przez odrywający się zderzak i naderwane lampy(są mocno poluzowane, nie wypadły z auta, chyba nie są zbite, ale nie jestem pewna ). Auto uderzyło też w moje lewe koło, opona przecięta(nie zeszło powietrze więc może tylko powierzchownie) i odpadła ta jakby pokrywa kołpaka. Z auta nic nie pociekło, chodziło normalnie, maska cała, pod maską nic nie powyginane. Auto odstawione do serwisu renault, ma być oglądane przez rzeczoznawce na ich zakładzie i przy kimś z tego salonu. Nie podjęliśmy jeszcze decyzji o formie wypłaty ewentualnego odszkodowania. Moje pytanie brzmi czy nie będzie problemu z odszkodowaniem?(najlepiej chciałabym bezgotówkową naprawę). Czy jest możliwość, że będzie uznana szkoda całkowita, a jeśli tak to jakie są szanse? Proszę o oszacowanie tego w oparciu o uszkodzenia, które podałam zakładając, że nic więcej nie zostało uszkodzone, ale też zakładając, że coś jeszcze mogło zostać uszkodzone - proszę o opinię co. Chciałabym się po prostu zorientować czego się spodziewać.
kolizja nie z mojej winy, wypłata z OC sprawcy
Założył paatixx3, 14 października 2014 · 402 wyświetlenia
Szkoda całkowita z OC sprawcy może być uznana wyłącznie wtedy, gdy koszty naprawy przekroczą 100% wartości pojazdu z dnia szkody. Nawet rzeczoznawca samochodowy, nie widząc auta nie powie na podstawie opisu uszkodzeń, czy będzie to szkoda całkowita.
A jaką wartość auta sprzed wypadku może wyznaczyć mi ubezpieczyciel? Jeśli trzeba moge dodać jakieś dodatkowe informacje. Wiem, że często zaniżają te wartości jak tego uniknąć?