Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie a alkohol

wojtekzbi
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Złamałem obojczyk,łopatke i skreciłem noge. Moje pytanie dotyczy tego czy dostane odszkodowanie? Wiem ze jesli jest sie pod wpływem alkoholu to z odszkodowania nici, jednak moj przypadek chyba nie powinien miec wplywu na decyzje ubezpieczyciela. A wiec,do wypadku tzn upadku ze schodów doszło o 04.20 a w wypisie z izby przyjec mam napisane ze poszkodowany spozywał alkohol w ilosci trzech piw o 23.00 dnia poprzedniego. Nie ma słowa o tym ze byłem w stanie upojenia lub cos w tym rodzaju.Czy w takim przypadku moge liczyc na odszkodowanie?

Witam

Mój mąż miał wypadek o 4:00 rano, na zmianie 22:00-06:00. Stało się to w pracy, w firmie która zajmuje się produkcja szyb. Jego kolega podnosząc szybę niechcący pociął go wzdłuż policzka i szyi, ma 30 szwów i zostanie mu paskudna blizna. Do tej pory w firmie mojego męża od dziesięciu lat panuje zasada, że oni nie mówią że pocięli się w pracy. Więc mój mąż powiedział dla lekarza że stało się to w domu jak wychodził rano na papierosa, że spadły na niego drzwi balkonowe, i że był na kacu! Nie wiem skąd on to wymyślił. Lekarz wpisał w dokumentach że był pod wpływem etanolu, co zauważyliśmy dopiero po dwóch dniach, kiedy już nie można było zrobić badania krwi na własną rękę. Nie było robione banie krwi, mój mąż nie miał alkoholu we krwi, ale przez swoja głupotę może stracić prawo do odszkodowania. W firmie powiedziało mu ze zgłoszą to jako wypadek przy pracy. Nie wiemy co mamy robić. Czy zostanie uznane że mój mąż był pod wpływem alkoholu? W protokole powypadkowym z miejsca wypadku zaznaczono, że mój mąż nie był pod wpływem alkoholu.

Witam,

najlepiej jak najszybciej pójść do lekarza, żeby sprostował swoją notatkę. Proszę wyjaśnić mu całą sytuację i przedstawić protokół powypadkowy, wówczas nie powinno być problemu. Jeżeli zobowiązany do odszkodowania dostanie aktualny dokument medyczny to faktycznie mogą być problemy.

Nie sądzę, żeby lekarz chciał zmienić dokumentację medyczną, bo niby na jakiej podstawie? Protokół nie jest dla lekarza dokumentem wiążącym. Przez takie nieodpowiedzialne zachowanie męża może mieć duży problem z jednorazowym odszkodowaniem.

Witam

To prawda, mój mąż nie wykazał się trzeźwością umysłu w tamtej chwili, ale co tu się dziwić, kolega o mały włos nie podciął mu gardła i był w szoku.

Całe szczęście lekarz zrozumiał sytuację i zgodził się skorygować dokumentację. Powiedział ze zapisał to, co mój mąż powiedział. Rozumiejąc sytuację, oszczędził mojemu mężowi milionów tłumaczeń.

• 3 lata później...
Powinien pan dostać odszkodowanie,ale trzeba liczyć się z tym, ze te spożycie piwa ubezpieczyciel potraktuje jako "przyczynienie się" do wypadku i pewnie odejmie kilkadziesiąt procent z kwoty. W takich sytuacjach warto poradzić się kancelarii odszkodowawczej.

Moment moment.Przede wszystkim z jakiego ubezpieczenia wojtekzbi chce zgłaszać szkodę? Z OC sprawcy, czy z własnej polisy od następstw nieszczęśliwych wypadków? To może mieć znaczenie, bo w przypadku NNW nie stosuje się kategorii przyczynienia, tylko ubezpieczyciel po prostu odmawia odszkodowania jeśli szkoda była w stanie nietrzeźwości. A zakład ubezpieczeń będzie dysponował nie tylko Pana wypisem ze szpitala, ale też pełną kartą leczenia, w której mogą być szczegółowe wyniki badań, również krwi na zawartość alkoholu.