asaf Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Witam We wrześniu na WF-ie podczas gry w siatkówkę uszkodziłem ścięgno prostownika III palca prawej ręki. Od razu pojechałem do ortopedy i założył mi szynę na 6 tygodni. W szkole miałem spore kłopoty z pisaniem i dostałem zwolnienie z WFu do końca stycznia. Po ściągnięciu szyny palec został już wygięty w dół i nie umiem go wyprostować do końca. Jestem ubezpieczony w PZU na 10000 zł i od razu zgłosiłem tę szkodę. Po tygodniu dostałem już pieniądze - 200 zł. Czy jest to miarodajne do tej kontuzji i do pozostałości po tym uszkodzeniu? Nie miałem komisji lekarskiej, kompletnie nic. Wysłałem tylko to co dostałem od lekarza. Czy jest szansa na wyższe odszkodowanie czy to jest maksimum jakie mogę dostać? Czy jest sens pisać odwołanie i jak napisać to odwołanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mfind Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Po prostu masz niską sumę ubezpieczenia, stąd takie marne odszkodowanie. W przypadku ubezpieczenia NNW, czyli polisy szkolnej, kwota odszkodowania ustalana jest jako określony % sumy ubezpieczenia za % uszczerbku na zdrowiu. Jeśli ubezpieczyciel na podstawie dokumentacji medycznej przyznał Ci 2% uszczerbku, to dostałeś 2%*10 000, czyli 200 zł. Możesz domagać się od PZU lub szkoły udostępnienia Ci tabel uszczerbków na zdrowiu, w oparciu o które to było wyliczane - tam sobie sprawdzisz, czy za tego typu uraz przyznano Ci odpowiedni % uszczerbku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_Gryczka Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 W uzupełnieniu dodam, że powinieneś wystąpić do Ubezpieczyciela o nadesłanie kopii orzeczenia lekarskiego i tabeli w oparciu o którą dokonano ustaleń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek1661348291 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Witam serdecznie. Córka w szkole gra w piłkę ręczną i uszkodziła ścięgno prostownika palca wskazującego. Córka od 2 miesięcy nie może uczestniczyć w zajęciach fizycznych. Dalej nie może zginać palca mimo rehabilitacji. Ile % uszczerbku może dostać z ubezpieczenia szkolnego? Czy można też uzyskać odszkodowanie z OC szkoły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Witam serdecznie, jeżeli córka doznała urazu podczas zajęć WFu to oczywiście może się starać o odszkodowanie z ubezpieczenia szkolnego NWW oraz z indywidualnej polisy NNW jeśli taką Państwo posiadają dla całej rodziny. Nie widzę jednak możliwości uzyskania odszkodowania z OC szkoły, bo aby było to możliwe należałoby wykazać zaniedbania szkoły i jej winę a z tego co Pan pisze, to zdarzenie było typowym nieszczęśliwym wypadkiem podczas zajęć sportowych. Uszkodzenie ścięgna prostownika palca może mieć różne skutki. Odszkodowanie zostaje przyznawane nie za sam fakt wystąpienia urazu ale za to, jakie negatywne skutki urazu pozostaną nawet po zakończeniu leczenia. Wysokość uszczerbku zależy od miejsca urazu, przebytych zabiegów i rehabilitacji, wdrożonego leczenia i stanu zdrowia po zakończeniu leczenia. Zwyczajowo uszczerbek na zdrowiu przy urazie palca wynosi od 1-5% przy niewielkich zmianach pourazowych. Maksymalnie można uzyskać 20% ale są to sytuacje skrajne, gdzie funkcje palca byłyby całkowicie wyłączone. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu. Życzę powodzenia i dużo zdrowia dla córki. Pozdrawiam, Izabela Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burkocik222 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Ja kiedyś nie dostałem odszkodowania bo czekałem na komisję jakoś kuriozalnie długo i stwierdzili mi brak uszczerbku na zdrowiu. :D ____________________ http://cda24.net/ https://zalukaj24.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi