Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Udar w pracy

york84
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Sprawa dotyczy udaru niedokrwiennego mózgu ( udar w pniu mózgu). Zdarzenie miało miejsce w pracy, w aucie, na szczęście nie byłem w tym dniu kierowcą.Dwa tygodnie leżałem w szpitalu a teraz nadal jestem na zwolnieniu lekarskim.W pracy nie sporządzono żadnej notatki, wypadek itd.W wyniku szeregu badań lekarze nie wiedzieli dlaczego miałem udar, po prostu złożyło się kilka czynników itd.Epikryza szpitalna zawiera informację że nie leczyłem się na przewlekłe choroby i nie miałem do tej poru żadnych problemów.W czasie pobytu w szpitalu pojawiały się różne objawy udaru, wypis zawiera informację że wypisano mnie z utrzymującym się niewielkim drętwieniem kończyny.Rezonans wykazał około 1 cm strefę niedokrwienną w rdzeniu przedłużonym.

Warunki pracy:Kierowca auta dostawczego (busa),magazyn itp. Teoretycznie czas pracy regulowany ale zdażało się dłużej.Stanowisko pracy niepewne gdyż firma tnie koszty i likwiduje stanowisko kierowców i oddziały.Były dni że nie wyjeżdzałem w trasę aby w dniu następnym lecieć na urwanie głowy.

W związku z tym że była taka sytuacja w firmie i nie chorowałem wcześniej ( wyniki badań dopler itd są ok, jedynie ujawniono hipertrójglicerydemie- przyjmuje leki-nie wiedzą czemu jest) czy powinienem złożyć pismo odnośnie wypadku w pracy?Neurolog określił jako "wątpliwy" powrót do pełnej sprawności.I niestety tak się składa że będzie zamknięty mój oddział firmy-a więc się potwierdziło.

Na chwile obecną staram się o zasiłek rehabilitacyjny.

Czy będąc teraz na zwolnieniu L4 z powodu udaru mogę otrzymać wypowiedzenie umowy o pracę i czy przy likwidacji będzie mi się należała odprawa?Jest duże prawdopodobieństwo że zus nie wyrobi się w terminie orzecznictwa o zasiłek rehabilitacyjny a mi skończy się 182 dni zwolnienia. W związku z powyższym będę musiał stawić się przed lekarzem medycyny pracy w celu określenia mojego stanu.I co dalej? Jeśli uzna mnie za zdolnego do pracy to czy orzecznictwo zus może byc inne? A jeśli nie uzna to z automatu dostaje wypowiedzenie umowy o pracę i niestety nie mogę liczyć na odprawę za zamknięcie firmy. Jak ogarnąć ten temat żeby nie zostać z niczym?Przez cały czas trwania L4 miałem 80% wynagrodzenia.