Poler90 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 WitamProszę o pomoc kilka dni temu zostałem potrącony lusterkiem samochodu poza terenem zabudowanym, uderzenie było tak silne że spowodowało poważne skręcenie stawu łokciowego i ręke mam w szynie, od tego czasu mam silne zawroty głowy zapewne od uderzenia głową w asfalt po upadku. Policja stwierdziła winę kierowcy, ja miałem elementy odblaskowe na kurtce, po uderzeniu mnie kierowca stanął i leżącego kopnął mnie i zaczął wyzywać o rozbicie lusterka że nie zeszłem z drogi do rowu jak widziałem auto. Lecze się u prywatnego lekarza ze względu na brak kolejek i wedłu mnie lepszą opieke medyczną. Problemem jest że za tydzień miałem zacząć długo oczekiwaną i dobrze płatną pracę, po skontaktowaniu się z przyszłym pracodawcą odłożył on podpisanie umowy o 3 miesiące do czasu wyleczenia. Czy mogę się jakoś ubiegać o zwrot utraconych dochodów? Jakie dokumenty będą mi potrzebne i czy mogę poprosić o nie pracodawce? dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz1661348278 Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Witam Może się Pan ubiegać nie tylko o pieniądze za uszczerbek na zdrowiu. Jeśli w tym przypadku potrzebne jest pilne leczenie, a u lekarzy państwowych są długie kolejki to korzystanie z pomocy prywatnej jest jak najbardziej uzasadnione i przysługuje tu zwrot poniesionych kosztów. Należy zbierać wszelkie dowody, paragony poniesionych kosztów. Oczywiście takich które są uzasadnione. Z opisanej sytuacji można walczyć też o tak zwane "utracone korzyści" - Innym spotykanym w praktyce obrotu przykładem utraconych korzyści będzie utrata możliwości podjęcia dodatkowej pracy, zatrudnienia, niemożność podjęcia przyrzeczonej pracy (np. osoba była umówiona na rozpoczęcie pracy a poprzedniego dnia doznała wypadku). Środkiem dowodowym w tego typu przypadkach będzie dokumentacja wskazującą, iż do zawarcia umowy o pracę ze znacznym prawdopodobieństwem by doszło (np. umowa przedwstępna, promesa zatrudnienia). Dochodząc roszczeń z tytułu utraconych korzyści najistotniejsze jest aby szkodę z tego tytułu wykazać z tak dużym prawdopodobieństwem aby uzasadnione było w świetle doświadczenia życiowego przyjęcie, że utrata korzyści rzeczywiście nastąpiła. Trzeba także pamiętać, że naprawienie szkody z tytułu utraconych korzyści ma zapewnić całkowitą kompensatę uszczerbku ale nie dopuszczając zarazem do nieuzasadnionego (bezpodstawnego) wzbogacenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi