Potrącenie poza terenem zabudowanym

Założył Poler90, 10 stycznia 2015 · 512 wyświetleń

Poler90

Witam

Proszę o pomoc kilka dni temu zostałem potrącony lusterkiem samochodu poza terenem zabudowanym, uderzenie było tak silne że spowodowało poważne skręcenie stawu łokciowego i ręke mam w szynie, od tego czasu mam silne zawroty głowy zapewne od uderzenia głową w asfalt po upadku. Policja stwierdziła winę kierowcy, ja miałem elementy odblaskowe na kurtce, po uderzeniu mnie kierowca stanął i leżącego kopnął mnie i zaczął wyzywać o rozbicie lusterka że nie zeszłem z drogi do rowu jak widziałem auto. Lecze się u prywatnego lekarza ze względu na brak kolejek i wedłu mnie lepszą opieke medyczną.

Problemem jest że za tydzień miałem zacząć długo oczekiwaną i dobrze płatną pracę, po skontaktowaniu się z przyszłym pracodawcą odłożył on podpisanie umowy o 3 miesiące do czasu wyleczenia. Czy mogę się jakoś ubiegać o zwrot utraconych dochodów? Jakie dokumenty będą mi potrzebne i czy mogę poprosić o nie pracodawce?

dziękuję za pomoc

Łukasz

Witam

Może się Pan ubiegać nie tylko o pieniądze za uszczerbek na zdrowiu. Jeśli w tym przypadku potrzebne jest pilne leczenie, a u lekarzy państwowych są długie kolejki to korzystanie z pomocy prywatnej jest jak najbardziej uzasadnione i przysługuje tu zwrot poniesionych kosztów. Należy zbierać wszelkie dowody, paragony poniesionych kosztów. Oczywiście takich które są uzasadnione. Z opisanej sytuacji można walczyć też o tak zwane "utracone korzyści" - Innym spotykanym w praktyce obrotu przykładem utraconych korzyści będzie utrata możliwości podjęcia dodatkowej pracy, zatrudnienia, niemożność podjęcia przyrzeczonej pracy (np. osoba była umówiona na rozpoczęcie pracy a poprzedniego dnia doznała wypadku). Środkiem dowodowym w tego typu przypadkach będzie dokumentacja wskazującą, iż do zawarcia umowy o pracę ze znacznym prawdopodobieństwem by doszło (np. umowa przedwstępna, promesa zatrudnienia). Dochodząc roszczeń z tytułu utraconych korzyści najistotniejsze jest aby szkodę z tego tytułu wykazać z tak dużym prawdopodobieństwem aby uzasadnione było w świetle doświadczenia życiowego przyjęcie, że utrata korzyści rzeczywiście nastąpiła. Trzeba także pamiętać, że naprawienie szkody z tytułu utraconych korzyści ma zapewnić całkowitą kompensatę uszczerbku ale nie dopuszczając zarazem do nieuzasadnionego (bezpodstawnego) wzbogacenia.